Energie uit zon en wind opslaan in ammoniak

Het bedrijf Proton Ventures in Schiedam bouwt installaties die de energie van wind en zon kan opslaan in ammoniak. De ammoniak is later te gebruiken voor de productie van brandstof of kunstmest.

Energie+uit+zon+en+wind+opslaan+in+ammoniak
© Han Reindsen

Met de relatief kleine installaties is wind- en zonne-energie te gebruiken voor de decentrale productie van ammoniak (NH3). Vooral bij een lage energieprijs zou dat perspectief kunnen bieden. In het kader van het nieuwe Klimaatakkoord een actueel onderwerp.

Jaap van Wenum, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw, ziet in de praktijk dat akkerbouwers steeds vaker energieproducent zijn. De capaciteit van het openbare net is soms echter te beperkt. Naast opslag van stroom in een accu, zou de productie van ammoniak een alternatief kunnen zijn.

Amerika en Canada

Proton Ventures is op dit moment vooral actief in Amerika en Canada. Bij de jaknikkers voor de winning van aardolie wordt het gas afgefakkeld, maar dat gas is ook te gebruiken om ammoniak te produceren. 'Vooral in Canada, want dat land is milieubewuster dan president Donald Trump', zegt projectmanager George Dodoros.

Met de techniek van Proton Ventures is het mogelijk om stikstof uit de lucht vast te leggen in ammoniak. De productie van ammoniak heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van waterstof. Dodoros: 'Voor waterstof is een druk van 700 bar nodig en dat kost veel energie. Ammoniak vraagt om 16 bar en bevat ook nog meer waterstof.'

Kleinste unit: 4 miljoen euro

De installaties van Proton Ventures zijn geschikt voor de productie van 1.000 tot 20.000 ton ammoniak per jaar. Dit vraagt jaarlijks 1,5 tot 25 à 30 megawatt energie. 'Je hebt een zekere schaalgrootte nodig om efficiënt te kunnen produceren', zegt Dodoros.

De LTO-vakgroep Akkerbouw had gehoopt op nog kleinere installaties. Bijvoorbeeld een dak vol zonnepanelen en als de stroomprijs laag is: met een eigen installatie in de schuur kunstmest maken van de stikstof uit de lucht. Dit verlaagt de ecologische voetafdruk van kunstmest en het komt het imago van de akkerbouwsector ten goede.

Proton Ventures is in Nederland onder andere in gesprek met Yara in Sluiskil en Nuon in de Eemshaven. De LTO-vakgroep blijft de ontwikkelingen volgen.

Waterstof tanken bij boer
Akkerbouwer Tonnie van Peperstraten in Oude Tonge kwam in 2011 met een plan om zijn bedrijf te verduurzamen. Met zon- en windenergie produceert hij onder andere waterstof. Van Peperstraten heeft een eigen tankstation. Dat is mogelijk, omdat het bedrijf pal aan de N59 tussen Rotterdam en Zierikzee ligt, waar veel verkeer langskomt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer