Windparken+op+land+leveren+straks+meer+vermogen
Nieuws
© Studio Kastermans

Windparken op land leveren straks meer vermogen

Windparken op land zijn later gereed dan gepland, maar er wordt straks wel meer duurzame stroom mee opgewekt dan voorzien.

Dat concludeert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in de 'Monitor Wind op Land 2017' die dinsdag 10 juli door minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In 2020 zal de productiecapaciteit van 6.000 Megawatt (zoals afgesproken in het Energieakkoord) nog niet volledig worden gehaald. Daarentegen groeit de projectcapaciteit van de geplande windparken na 2020 naar bijna 6.900 Megawatt.

Belemmeringen

Onder leiding van Ed Nijpels, voorzitter van de commissie Borging Energieakkoord (BEA), is een regiegroep aan de slag gegaan die de uitrol van windparken moet bespoedigen. Er is afgesproken meer te gaan samenwerken bij het wegnemen van belemmeringen in lopende projecten.

De provincies hebben toegezegd dat zij het niet gehaalde deel van de opgave verdubbelen, in zoverre de 6.000 Megawatt niet tijdig wordt gerealiseerd. Dit deel realiseren zij dan in 2021-2023 en kan bestaan uit zowel windenergie op land als andere vormen van duurzame energie. Dat resulteert uiteindelijk in meer duurzame energie in 2023.

Openstelling

Dinsdag maakte Wiebes de nieuwe openstelling van de stimuleringsregeling voor hernieuwbare energieproductie (SDE+-regeling) bekend. In het najaar van 2018 komt 6 miljard euro beschikbaar voor nieuwe projecten voor opwekking van energie uit duurzame bronnen zoals wind, zon, biomassa, geothermie en water.

Met het Energieakkoord 2013 is afgesproken dat het aandeel hernieuwbare energie in Nederland stijgt naar 14 procent in 2020 en 16 procent in 2023. SDE+ is het belangrijkste instrument van de Rijksoverheid om de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen.

Aparte tenders

Energieopwekking door wind op zee is niet opgenomen in de reguliere SDE+-openstelling. Hiervoor worden aparte tenders uitgezet.

Na de tenders van de afgelopen jaren is wind op zee steeds goedkoper geworden. Onlangs is zelfs een vergunning verstrekt voor 's werelds eerste windpark dat zonder subsidie zal zijn gebouwd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer