Tijdelijke+vrijstelling+voor+scheuren+van+grasland
Nieuws
© Dirk Hol

Tijdelijke vrijstelling voor scheuren van grasland

Er komt een ontheffing op het scheurverbod van grasland op zandgrond vanwege waterschade. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken meegedeeld. De vrijstelling is tot stand gekomen door de inzet van LTO Nederland

Normaal gesproken mag het scheuren van grasland enkel plaatsvinden tot 10 mei bij directe inzaai van een stikstofbehoevend gewas of tot 31 mei bij het doorzaaien met gras.

Door de extreme weersomstandigheden komen er nu er mogelijkheden voor het scheuren van grasland tot en met 7 september 2016. Hierbij is gebruikgemaakt van dezelfde regels als bij droogteschade of vraatschade.

Voorwaarden

Een graslandperceel komt in aanmerking om te scheuren, wanneer het op zand- of lössgrond ligt, de verwachte grasopbrengst zonder herinzaai naar verwachting ten minste 25 procent lager is dan in een jaar zonder wateroverlast en de totale oppervlakte beschadigd grasland ten minste 5 procent bedraagt van de oppervlakte grasland die bij een bedrijf in gebruik is.

Een geregistreerd schade-expert moet bevestigen dat aan deze voorwaarden is voldaan.

Melden

De graszodevernietiging moet zeven dagen van tevoren worden gemeld bij RVO. De uiterste datum van vernietiging is 31 augustus. De herinzaai moet dan zeven werkdagen later zijn uitgevoerd, en uiterlijk op 15 september 2016.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer