Nieuwe route voor ontwikkelen gewasvariëteiten

Wetenschappers van de universiteit in Oxford hebben een nieuwe biochemische route ontdekt die de ontwikkeling van veerkrachtiger gewasvariëteiten kan bevorderen.

Nieuwe+route+voor+ontwikkelen+gewasvari%C3%ABteiten
© Twan Wiermans

Onderzoekers van de afdeling Plant Sciences van de universiteit in Oxford hebben de nieuwe route Chlorad genoemd. Door via deze route planten te manipuleren, kunnen wetenschappers deze anders laten reageren op hun omgeving. Zo kunnen planten bijvoorbeeld een hoog zoutgehalte beter verdragen.

De onderzoekers hopen dat hun resultaten, gepubliceerd in Science, de weg opent naar nieuwe strategieën voor gewasverbetering. Dit kan van vitaal belang voor de voedselzekerheid als de bevolking naar verwachting in 2050 het aantal van bijna 10 miljard zal bereiken.

Fotosynthese

De Chlorad-route helpt bij het reguleren van structuren in plantencellen die chloroplasten worden genoemd. Chloroplasten zijn samengesteld uit duizenden verschillende eiwitten en verantwoordelijk voor de fotosynthese.

De Chlorad-route werkt door het verwijderen van onnodige of beschadigde chloroplast-eiwitten. Vandaar de naam Chlorad, wat staat voor chloroplast-associated protein degradation.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer