Idee+voor+circulaire+proefboerderij+in+Brabant
Nieuws
© Peter Smit

Idee voor circulaire proefboerderij in Brabant

KI Beers moet in de toekomst een broedplaats worden voor lokaal ondernemerschap en kennisontwikkeling. Met dit vooruitstrevende concept willen de initiatiefnemers bijdragen aan de vernieuwing van het platteland.

Team KI Beers deed vorig jaar mee aan de landelijke prijsvraag Brood en Spelen van het College van Rijksadviseurs Floris Alkemade en Berno Strootman. Zij deden een beroep op boeren en ondernemende grondeigenaren om samen met ontwerpers en anderen innovatieve ideeën te ontwikkelen voor vernieuwing op het platteland.

Proefboerderij KI Beers werd uitgeroepen tot een van de zestien winnaars van Brood en Spelen.

Eiwitcampus

Architect Marco Vermeulen, specialist buitengebied Raymond Derks en ondernemer Marco Smits vormen samen team KI Beers, verwijzend naar het voormalig ki-station in Beers. Woensdag presenteerden zij aan de initiatiefnemers van Brood en Spelen de uitwerking van hun plannen voor Eiwitcampus Beers op het provinciehuis in Den Bosch.

Volgens Smits is Eiwitcampus Beers opgezet volgens een open innovatiemodel. KI Beers wordt daarvoor omgevormd tot een circulaire en zelfvoorzienende proefboerderij voor ondernemers, start-ups, kennisinstellingen en overheden. 'De campus wordt een vrijplaats voor de ontwikkeling van grensverleggende bedrijvigheid in de gehele agro- en foodsector.'

Reststromen

Het doel is een echte eiwitcampus op poten zetten waar nieuwe voedselproductiesystemen worden getest. Mogelijk gaan varkens, koeien en kippen een kringloop vormen met tilapia, insecten, eendenkroos, lupines en nieuwe gewassen. Het moet een proefboerderij worden waar zoveel mogelijk de eigen reststromen benut.

Daarnaast wil team KI Beers laten zien dat landbouw, wonen, werken en recreëren elkaar niet in de weg hoeven zitten, maar elkaar juist kunnen aanvullen en versterken. Op de locatie, ter grootte van meerdere voetbalvelden, kunnen ondernemers hun (proef)bedrijven geheel op maat inrichten. Door ook woningen voor werknemers en studenten op het terrein te bouwen, moet een heuse campus ontstaan.

Vergunning

Nu de presentatie achter de rug is, kan de bestemmingsplanprocedure starten. Niettemin heeft Smits van gemeente Cuijk een tijdelijke vergunning gekregen voor de verhuur van bedrijfsruimte.

'Het gaat om bedrijvigheid categorie 1 en 2. Dat zijn bedrijven met een lage milieubelasting. De doelgroep is voornamelijk de agro- en foodsector. Dat betekent dat we langzaam kunnen beginnen met de uitvoering van onze plannen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer