Naast fosfaat zorg over stikstof

Terwijl de normen voor fosfaatproductie per koe vergeleken met Vlaanderen tot discussie leiden, baart de stikstofproductie Henk Schoonvelde, bestuurslid van de LTO vakgroep Melkveehouderij, meer zorgen. De sector moet hierin nog forse stappen zetten, stelt hij.

Naast+fosfaat+zorg+over+stikstof
© Nieuwe Oogst

Verschillende normen voor fosfaatproductie door een Belgische koe dan door Nederlandse, leidt tot discussie. Het verschil verbaast Schoonvelde echter niet. 'De fosfaatexcretie wordt door ieder land afzonderlijk berekend. In België geldt ook een aparte berekening voor Wallonië en Vlaanderen, in Duitsland zelfs voor iedere deelstaat.

Meer mais

'In Vlaanderen wordt in het rantsoen relatief veel mais gebruikt en veel minder gras', vervolgt de vakgroepbestuurder. 'Daardoor krijgen de koeien minder fosfaat via het voer. Dat maakt bij eenzelfde productie ook de fosfaatexcretie per koe lager. Rantsoenen hebben hier veel invloed op.'

De huidige Nederlandse stikstof- en fosfaatproductiegetallen in tabellen van de Meststoffenwet zijn gebaseerd op productie in de jaren 2011, 2012 en 2013. De huidige normen voor fosfaatexcretie zijn ook gehanteerd bij het verstrekken van fosfaatrechten.
'Het lijkt mij niet dat er met terugwerkende kracht nu ineens andere normen, bijvoorbeeld die van België, zouden kunnen gelden', stelt Schoonvelde.

Stikstof ook een probleem

'We moeten slagen maken om de koeien efficiënter met stikstof te laten omgaan’, vervolgt de bestuurder. ‘Ondanks het feit dat we hier al mee aan de slag zijn. De melkveehouderij heeft naast een fosfaatplafond immers ook een stikstofplafond als doel opgelegd gekregen. Ook dit plafond komt voort uit de derogatie-eisen en een al langer bestaande verplichting tot ammoniakreductie.’.

'Wanneer we als sector hier niet op inspelen, eist Brussel mogelijk een verdere verhoging van de generieke korting, dus met kortingen op fosfaatrechten als gevolg’, waarschuwt de vakgroepbestuurder.

‘Dat is voor LTO Nederland onbespreekbaar en vanzelfsprekend zit geen enkele melkveehouder daarop te wachten. We moeten daarom zorgen dat we voor de zomer acties in gang zetten gericht op een efficiënter gebruik van stikstof.’

Schoonvelde vindt wel dat de tabellen uit de Meststoffenwet moeten worden aangepast. Boven de 10.624 kilo melk staat de stikstof- en fosfaatproductie vast en wordt die niet verder verhoogd. 'Dat maakt een geforceerd hoge melkproductie per koe interessant. Die hoge productie kost echter wel meer stikstof en fosfaat, die niet wordt doorgewogen in het fosfaatrechtenstelsel.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer