Ploeg+niet+nodig+om+lucht+in+bodem+te+krijgen
Nieuws
© Dirk Hol

Ploeg niet nodig om lucht in bodem te krijgen

'Je hebt geen ploeg nodig om lucht in de bodem te krijgen', stelt Sander Bernaerts van adviesbureau Naturim. Donderdag legde hij dit uit aan melkveehouders tijdens een demonstratie in Zuidland.

De grond bewerken zonder ploeg wordt ook wel conserverende landbouw genoemd. Anderen gebruiken de term 'niet-kerende grondbewerking'. 'Het gaat om het stimuleren van je bodembiologie door de grond zo min mogelijk te bewerken', vertelde Bernaerts tijdens de demo die was georganiseerd door DLV Advies en akkerbouw- en loonbedrijf Gebr. van Bergeijk.

Als de grond niet wordt bewerkt met een ploeg, zijn de poriën in de bodem beter opgebouwd. De doorlating verbetert, het bodemleven wordt rijker en de waterinfiltratie neemt toe. 'De bodem kan meer regen verdragen, heeft meer draagkracht en bevat meer organische stof. Dat blijkt ook uit onderzoek.'

Kansen

Ook voor melkveehouders liggen er kansen op dit gebied, ongeacht de grondsoort. Bijvoorbeeld voorafgaand aan het zaaien van mais. 'Bij de zaaibedbereiding heb je geen ploeg meer nodig. Je hoeft de bodem alleen maar te woelen, daarna zaai je de mais in. Onkruidbestrijding moet je wel toepassen.'

Volgens Bernaerts denken boeren vaak dat ploegen noodzakelijk is om lucht in de grond te brengen. Dat idee moeten ze loslaten, meent hij. 'Je krijgt alleen op korte termijn een losse bodem, maar op de lange termijn ontstaan er juist storende lagen, zoals de ploegzool.'

De demodag was onderdeel van het project Koolstofkringlopen, georganiseerd door DLV Advies, en wordt gefinancierd door de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer