Bodemscanner brengt kwaliteit bodem in kaart

Medewerker Dirk Warmerdam van boomkwekerij Fleuren reed deze week op een Quad met daarachter een bodemscanner door de boomgaard van Toon Vernooij in het Utrechtse Cothen.

'Op basis van de geleidbaarheid van de ondergrond kunnen we met deze scanner de kwaliteit van de bodem in kaart brengen. De fruitteler krijgt daardoor een goed beeld waar op dit perceel de slechte of de betere plekken te vinden zijn.’

Volgens Warmerdam kan Vernooij op basis van een taakkaart besluiten of hij bepaalde plekken juist wel of niet extra gaat bemesten. ‘Een variabele bemesting levert meestal niet direct een betere productie op, wel biedt het de mogelijkheid om efficiënter te bemesten en daardoor te besparen op de inputkosten.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer