Oppervlakte+plasdras+groeit+naar+465+hectare
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Oppervlakte plasdras groeit naar 465 hectare

De oppervlakte plasdras in grasland is ten opzichte van 2018 met 65 hectare gegroeid naar 465 hectare.

Ten opzichte van 2016 bedraagt de toename 115 hectare, geeft BoerenNatuur aan. De plasdrasgebieden zijn aantrekkelijke rust- en foerageerplekken voor weidevogels die in de komende weken terugkeren uit Afrika. De meeste plasdrassen blijven dan ook tot half juni liggen.

In de provincies Zuid-Holland en Fryslãn liggen de meeste plasdraspercelen. Bij Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden realiseren ze binnenkort de honderdste plasdraslocatie in hun werkgebied. Maar ook in andere delen van Nederland met open grasland wordt plasdras gerealiseerd. Boeren bij 34 van de 40 agrarische collectieven doen aan deze vorm van weidevogelbeheer mee.

Weidevogels hebben meer dan alleen plasdras nodig voor een succesvol broedseizoen, stelt BoerenNatuur. In de agrarische collectieven werken boeren samen aan een mozaïek van graslanden met voldoende voedsel en veilige broedplekken voor weidevogels. Dat doen ze bijvoorbeeld door in de directe omgeving van plasdraspercelen het gras later te maaien en kruidenrijke graslanden te realiseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer