Gelderse Statenleden bezoeken plasdras

De landschapsinrichting voor weidevogels verbetert en boeren zijn hier steeds bewuster mee bezig. Toch laten de resultaten nog op zich wachten. Dat kregen Statenleden woensdag te horen tijdens een werkbezoek aan de Gelderse agrarische collectieven.

Gelderse+Statenleden+bezoeken+plasdras
© Martijn van Rossum

In 2016 is het Gelderse subsidiestelsel Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer in werking getreden. Daarnaast trekt de provincie extra geld uit voor het Actieplan Akker- en Weidevogels. Tijdens een werkbezoek in Hedel, in de Bommelerwaard, kregen de Gelderse Statenleden onder meer een plasdrasperceel te zien van melkveehouder Ernst van der Schans van zuivelbedrijf Den Eelder.

Van der Schans doet al bijna twintig jaar aan weidevogelbeheer. Hij vindt dat belangrijk, maar ziet wel discrepantie in het beleid van de overheid. 'Aan de ene kant worden wij enorm afgerekend op efficiëntie. Als je aan weidevogelbeheer doet, lever je juist in op efficiëntie. Ik kan mij dat met meer dan honderd hectare veroorloven, maar voor veel boeren is dat lastig.'

Enthousiasme

Volgens coördinator Gerard Roeling van agrarische natuurvereniging de Capreton, zie je dat boeren wel steeds enthousiaster worden. 'In het begin werden we lang niet altijd toegelaten op het land. Tegenwoordig vragen boeren vaak zelf of we langs willen komen. Dat is echt veranderd.'

De betrokkenen denken dat voor echt succes een lange adem nodig is. Daarnaast is predatie een serieus probleem dat extra aandacht nodig heeft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer