Investeerders voor Food Factory in Westerkwartier

Een Food Factory met slachterij, afvalverwerkingstak, brouwerij en restaurant moet in 2021 verrijzen in het Westerkwartier. Deze moet op termijn meer dan vijftigduizend maaltijden per dag leveren aan ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen in en rond de stad Groningen.

Dat stelt directeur Hans Bergsma van Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Een CO2-neutrale, regionale voedselproductie met afvalverwerking is de insteek van de coöperatie.

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier heeft al investeerders gevonden voor het miljoenenproject. Wie dat zijn, daarover wil Bergsma nog niets kwijt. Doel van de coöperatie, die vijf jaar geleden werd opgericht, is om de economie en leefbaarheid in het gebied te vergroten door partijen samen te brengen.

Natuurvlees

De directeur is in overleg met boeren en tuinders over het opzetten van voedselcoöperaties voor groente, fruit, vlees en zuivel, voor levering aan de Food Factory. De eerste, een natuurvleescoöperatie, ziet binnenkort het levenslicht. Enkele melkveehouders willen op termijn zo’n duizend Holstein-Belgisch witblauwe ossen afzetten die in natuurgebieden hebben geweid.

Ook varkenshouders hebben plannen om een coöperatie te beginnen, evenals akkerbouwers die de mogelijkheden onderzoeken voor de teelt van bijvoorbeeld peulvruchten.

Tegenslagen

‘Er komt ongelooflijk veel op boeren en tuinders af. De landbouw is bezig met een transitie in verduurzaming. Milieu en omgeving worden belangrijker. We merken dat boeren worden lamgeslagen door de vele regels. Om duurzame producten te krijgen, moet je volume hebben’, onderbouwt Bergsma zijn idee.

Een boer kan bijvoorbeeld op een boerenmarkt gaan staan, maar die schaal is vrij klein, vult Maarten Groeneveld van de gebiedscoöperatie aan. ‘Het is nauwelijks een onderdeel van een verdienmodel. Wanneer het regent, komt er niemand naar de markt.’

Boeren krijgen daarom binnen de coöperaties de kans om deze verandering te organiseren, vertelt Bergsma. ‘Zij moeten de kracht hiervan zelf ontdekken. Wij willen hen hierin faciliteren.’

Gebiedscoöperatie
Gebiedscoöperatie © Gebiedscooperatie Westerkwartier

Sceptisch

Melkveehouder Alex Datema uit Briltil trekt de kar van de Natuurvleescoöperatie Westerkwartier. Hij stond ‘tot een half jaar geleden’ wat sceptisch tegenover het plan van Bergsma.

‘Veel van deze korteketeninitiatieven stranden. Het grote verschil is dat de gebiedscoöperatie nu investeerders heeft gevonden die niet alleen kijken naar de voedselkant, maar ook naar de kant van afvalwerking’, zegt Datema.

Kringlooplandbouw

‘Die zero waste is de kracht. Daar moeten we in de kringlooplandbouw ook meer naar toe. Er wordt ons nu een kans geboden door partijen die er geld in willen investeren. Die kans moeten we benutten’, vervolgt de melkveehouder.

Datema gaat ervan uit dat binnenkort ook boeren in andere sectoren in een straal van 90 kilometer rond de stad Groningen coöperaties oprichten en zich aansluiten bij het project.

‘Als de Food Factory ons afzetzekerheid biedt en een plus op de prijs, dan zullen zeker meer boeren willen leveren. Het is bovendien goed voor het imago van de land- en tuinbouw. Ook landbouwminister Carola Schouten wil graag naar een kringlooplandbouw toe.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer