Fruittelers starten pannenkoekenhuis in Brielle

Fruittelers Robin en Nienke Klok serveren sinds de zomer pannenkoeken met appels. Hun nieuwe pannenkoekenrestaurant Klokshuys is onderdeel van een breed bedrijfsconcept: van Landwinkel en appels plukken tot blotevoetenpad.

Fruittelers+starten+pannenkoekenhuis+in+Brielle
© Wim van Vossen

'Het was wel even wennen als fruitteler, al die mensen door mijn boomgaard. Als iemand per ongeluk schade veroorzaakte aan de appels, deed mijn hart even zeer', bekent fruitteler Robin Klok uit Vierpolders, een dorp in de gemeente Brielle. 'Maar nu vind ik bezoekers tussen de appels geweldig. Zo kunnen we de prachtige teelt en de natuur laten zien.'

De agrarische ondernemer vertelt trots over zijn nieuwe pannenkoekenrestaurant en alle activiteiten voor klanten, zoals het wandelen door de boomgaard en appels plukken. Deze nieuwe formule blijkt aan te slaan.

Omschakelen

Robin Klok, die de mas in Tiel en de has in Deventer volgde, neemt in 2005 het gecombineerde bedrijf (fruit- en veeteelt) van zijn ouders over, als zijn vader onverwacht overlijdt. Al gauw besluiten Robin Klok en zijn vrouw Nienke het bedrijf in fases om te schakelen naar volledige fruitteelt.

We hebben een heel concept neergezet, want alleen een pannenkoekenhuis werkt niet

Robin Klok, fruitteler in Vierpolders

'Fruitteelt was er in deze regio nog niet veel. We wilden duurzaam gaan verbouwen en zoveel mogelijk lokaal afzetten. Naast appels en peren zijn we kersen en pruimen gaan telen.'

Landwinkel

Om de bestaande boerderijverkoop te stimuleren, sluit het bedrijf zich in 2009 aan bij de coöperatie Landwinkel en breiden de ondernemers het winkelassortiment met streekproducten uit.

Dankzij de succesvolle Landwinkel kan de teler zijn appels, kersen en pruimen lokaal afzetten. Klok verkoopt het fruit direct aan de consument en aan regionale supermarkten en cateraars.

Brexit

Een gedeelte van de perenteelt is voor de export, al is dit de laatste jaren een behoorlijke uitdaging. Grootafnemer Rusland koopt sinds 2014 geen Europees fruit meer. Oorzaak is het handelsembargo na EU-sancties wegens de Krim-annexatie. Het is zoeken naar nieuwe afnemers voor Hollandse peren. Klok levert dankzij zijn Tesco-certificaat ook peren aan het Verenigd Koninkrijk. Maar hoe dat in de toekomst na een mogelijke brexit gaat verlopen, is afwachten. 'Het is goed dat ik tegenwoordig niet alleen maar fruitteler ben', zegt hij.

Zo lijkt de verbreding van het bedrijf op het juiste moment gekozen. De beslissing volgt na een bezoek aan het pannenkoekenrestaurant van familie Faes van Landwinkel Eindhoven.

Geïnspireerd daardoor gaan Robin en Nienke Klok direct aan de slag. Het bouwen verloopt in eigen beheer met lokale timmermannen en adviseurs.

Zomer open

Op 8 juni gaat het restaurant voor het eerst open. Het klimaatneutrale gebouw met zonnepanelen en een pelletkachel telt ruim negentig zitplaatsen plus een groot buitenterras. Op het menu staan pannenkoeken met fruit, maar ook broodjes, pasta's en soepen, gemaakt met streekproducten uit de Landwinkel.

Ook verkrijgbaar is appelsap van eigen appelteelt. 'Sinds twee jaar laten we appelsap maken van onze tweedeklasseappels. De ene helft verkopen we in de Landwinkel, de andere helft in het restaurant', vertelt de ondernemer.

Wisselwerking

De wisselwerking tussen de Landwinkel en het restaurant blijkt een goede zet. Bezoekers lopen van het ene gebouw naar het andere. Ook de extra activiteiten op en rondom het terrein trekken meer bezoekers aan.

De wisselwerking tussen de Landwinkel en het restaurant blijkt een goede zet.
De wisselwerking tussen de Landwinkel en het restaurant blijkt een goede zet. © Wim van Vossen

'We hebben bewust een heel concept neergezet, want alleen een pannenkoekenhuis werkt niet. Je moet mensen meer bieden, een beleving. We organiseren laagdrempelige activiteiten die aansluiten bij onze duurzame fruitteelt, zoals een familiedag met appels plukken en wandelen door de boomgaard.'

Er is geïnvesteerd in een natuurspeeltuin en een blotevoetenpad. Ook loopt er een wandelroute over het perceel en langs een aangelegde kreek. De kreek, een initiatief van gemeente Brielle, is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland en dient als habitat voor insecten, compleet met ijsvogelwand.

Ander vak

De fruitteler is ervan overtuigd dat verbreding in de landbouw de toekomst is, zeker als je de wensen van de consument kent en op een goede locatie zit. 'Dat geluk hebben wij. Natuurlijk moet je jezelf afvragen of verbreding echt bij je past. Want er komt een hoop bij kijken, van bouwsubsidies aanvragen tot het vinden van goed horecapersoneel. Een restaurant runnen is een totaal ander vak. We hebben het afgelopen jaar ontzettend veel bereikt, maar het fruit telen heb ik wel gemist. Ik ben blij dat ik straks ook weer met de teelt bezig kan zijn.'

Juist de nieuwe werkverdeling wordt de komende tijd een uitdaging voor de fruittelers. Terwijl ze samen met de winkel- en restaurantmedewerkers de puntjes op i zetten, denkt Robin Klok ook al weer stiekem na over toekomstige producten en activiteiten. 'Ik zit vol ideeën en zie nog veel kansen.'

Verbreding maakt minder kwetsbaar
Fruittelers Robin en Nienke Klok uit Vierpolders hebben 8 hectare peren, 4 hectare appels, 1,5 hectare kersen en 0,5 hectare pruimen. Ze runnen een Landwinkel met streekproducten en het nieuwe pannenkoekenrestaurant Klokshuys. Verbreding maakt het familiebedrijf minder kwetsbaar voor tegenvallers in de teelt, zoals de verminderde perenafzet vanwege het Russische handelsembargo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer