Mysterie+ontrafelen+in+oude+melkput
Reportage
© Léonie Vaarhorst

Mysterie ontrafelen in oude melkput

Al honderden mensen probeerden de afgelopen maand de Vloek van Hof te Langelo op te lossen in de oude melkput van Henk Wesseldijk en Yolanda del Prado in Haaksbergen.

De escaperoom die Wesseldijk en Del Prado onlangs openden op hun melkveebedrijf in Haaksbergen, kent een succesvolle start. Van een artsenpraktijk, nieuwsgierige collega-boeren, een groep bange jongens tot een aanstaande bruid die tijdens haar vrijgezellenfeest in koeienpak door de escaperoom moest, heel wat bezoekers hebben het mysterie in de melkstal van Haaksbergen proberen te ontrafelen. En dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn, stellen Del Prado en Wesseldijk.

Het idee voor een escaperoom (zie kader onderaan dit artikel) borrelde in de herfst van vorig jaar op bij Del Prado, toen ze in het spoellokaal de melkemmers van de kalveren aan het schoonmaken was. Ze had jarenlang een hondentrimsalon gerund, maar kon dat fysiek niet meer aan. 'Ik wilde altijd al iets voor mezelf doen op de boerderij. We zitten hier in een vrij toeristisch gebied met campings.'

Melktap

Aanvankelijk dacht Del Prado aan het plaatsen van een melktap waar voorbijgangers hun eigen melk kunnen schenken. 'Maar daarvoor ze zitten we te ver van de doorgaande weg af.'

We zitten hier in een vrij toeristisch gebied met campings

Yolanda del Prado, melkveehouder in Haaksbergen

Nog niet zo lang geleden bezocht het echtpaar samen met zijn zoon en zijn vriendin een escaperoom in Enschede. Een escaperoom op de boerderij zag de jongere generatie ook wel zitten, bleek al snel. 'Ze waren meteen enthousiast, toen wij vertelden over onze plannen. Nog dezelfde avond kregen we een appje met de uitwerking van ons idee', vertelt Del Prado.

Verhaallijn

Puzzels bedenken lukte het viertal goed. Andere koek was om een verhaallijn te krijgen. Daarvoor namen de ondernemers een adviseur in de arm die met tips kwam. 'Ze gaf aan het niet educatief te noemen. Dan haken mensen af.'

Het verhaal is er één met een hoop ellende. Bezoekers moeten de melkproductie weer op gang zien te brengen. Die is enorm gekelderd. Niemand durft namelijk meer de melkstal in, omdat er een vloek rust. Bovendien zijn de koeien ziek en moet de veearts komen. Ook de droogte verwerkte Del Prado in het verhaal.

Uitdaging

De groepen moeten binnen een uur uit de escaperoom zien te komen. Dat is nog een hele uitdaging. De meerderheid lukt het niet om alles tot een goed einde te brengen. Het grote aantal kinderen dat geïnteresseerd is in een escaperoom, was voor het stel aanleiding om ook een kinderescaperoom te maken, die eenvoudiger is. De eerste groepen kinderen zijn inmiddels geweest.

Ook hebben de ondernemers plannen om de escaperoom toegankelijk te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. 'Voor deze groep is er helemaal niet zoveel. Het zou toch mooi zijn als ze met begeleiding de escaperoom kunnen doen.'

Tienduizenden euro's

Het echtpaar investeerde enkele tienduizenden euro's in de escaperoom. Een groot gedeelte ging naar de timmerman, die verschillende ruimtes maakte in de melkstal. Ook een elektricien ging er aan het werk.

Vergeleken met andere activiteiten op het boerenerf kunnen boeren voor een ecaperoom relatief veel geld in rekening brengen. Voor drie personen vragen de eigenaren 80 euro. Een groep van zeven personen is in totaal 120 euro kwijt. Dit is inclusief begeleiding.

Controlekamer

Del Prado volgt en ondersteunt de groep via een beeldscherm in de controlekamer. 'We zien het als een extraatje boven op de melkveehouderij. Dat is met zeventig koeien geen vetpot.'

Om mensen ook een lunch of diner aan te kunnen bieden, ontwikkelden de ondernemers arrangementen met een restaurant en theehuis in Haaksbergen. Want zelf willen ze er geen horecagelegenheid van maken. Het moet kleinschalig blijven, vinden ze. 'De boerderij is het belangrijkste.'

Andere tak

Dat er nu mensen de melkmachine weer aan de praat moeten zien te krijgen en in boekjes neuzen naar ziekten in de ruimte waar hij ooit molk, kon Wesseldijk destijds niet bevroeden. 'Het is een heel andere tak van sport dan een melkveebedrijf runnen. We krijgen veel mensen op het erf. Zolang het geen bussen vol zijn, vind ik het prima.'

Opsluiten op boerenerf
De eerste escaperoom in Nederland werd vijf jaar geleden geopend. Inmiddels tellen met name grote steden honderden ruimtes waar mensen zich opsluiten en aan de hand van puzzels en raadsels vaak binnen een uur de uitgang moeten zien te vinden. Ook enkele boeren en telers creëerden een escaperoom op hun erf om meer inkomsten te genereren. Zo bouwde tuinder Koos Dekker vorig jaar samen met zijn zoon een escaperoom in de oude koelcel van hun tuinderij Marlequi in het Noord-Hollandse Warmenhuizen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer