Filmmaker+maakt+documentarie+over+Herenboeren
Interview
© Wim Hollemans

Filmmaker maakt documentarie over Herenboeren

Filmmaker Barend Hazeleger uit Ede wil op Wereldvoedseldag, op 16 oktober, de documentaire 'Eten van eigen Hof' in première laten gaan. Centraal in de documentaire staat het concept van de Herenboeren.

Hoe kwam u op dit idee?

'Ik heb cultuurtechniek en landinrichting gestudeerd aan de universiteit van Wageningen. Ook als filmmaker loopt de ontwikkeling van de land- en tuinbouw in Nederland na de Tweede Wereldoorlog nog steeds als een rode draad door mijn leven. Dit onderwerpt fascineert mij.

Ik liep al langer met het idee rond om een film te maken over alternatieve vormen van landbouw

Barend Hazeleger, filmmaker uit Ede

'Nederlandse boeren en tuinders produceren steeds meer tegen steeds lagere kosten, maar dat kan op deze manier niet zo lang meer doorgaan. Er zit een grens aan en die komt snel dichterbij.'

Maar daar gaat de docu toch niet over?

'Je ziet de afgelopen jaren veel nieuwe initiatieven de kop opsteken. Denk aan natuurinclusieve landbouw, voedselbossen, varkens die scharrelen in een bos of stadsboeren. Ik liep al langer met het idee rond om een film te maken over alternatieve vormen van landbouw. De werktitel luidde: 'Anders boeren in de 21ste eeuw'.'

Zoals de Herenboeren doen?

'Ik kwam in contact met Geert van de Veer, de initiatiefnemer van de Herenboeren. Hij startte dit alles vanuit de vraag: waarom beginnen we niet bij onszelf als consument en gaan we zelf ons eigen voedsel verbouwen? Dit triggerde mij enorm, want in mijn ogen heeft hij gelijk. Het moet vanuit de afnemer komen.

'Ik vond dit wel een aparte documentaire waard. De Herenboeren maken een snelle opmars en het concept wordt op veel plekken gekopieerd.'

Wordt het een promotiefilm?

'Nee, ik wil het concept van Herenboeren van verschillende kanten en invalshoeken belichten. Ik verken de voor- en nadelen en stel de vraag of het wel hout snijdt en toekomstperspectief heeft en hoe duurzaam het is. Maar bovenal wordt het een portret van de Herenboeren. Wie zijn het en waarom doen ze het?'

Oktober nadert snel. Hoe ver bent u?

'Ik heb al veel research gedaan en al veel gefilmd. Maar ik ga pas echt aan de slag als er genoeg budget is. Daarvoor ben ik een crowdfundingscampagne gestart. Ik wil 10.000 euro binnenhalen.'

Hoe gaat dat?

'Het valt mij tegen. Ik ben niet alleen afhankelijk van dit geld van de massa, maar het is een belangrijk onderdeel van mijn budget. Mensen die geïnteresseerd zijn om te doneren, kunnen dat doen via cinecrowd.com/eten-van-eigen-hof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / 1°
  40 %
Meer weer