Lange+nasleep+droge+zomer+zichtbaar+bij+Coop
Nieuws
© ZLTO

Lange nasleep droge zomer zichtbaar bij Coop

Sinds deze week liggen in de schappen van ruim driehonderd filialen van supermarkt Coop verspakketten hutspot met groenten die door de droge zomer van 2018 normaal gesproken niet afgezet kunnen worden, omdat ze te klein zijn of er anders uitzien.

Het gaat om een gezamenlijke actie van LTO Nederland en ZLTO om consumenten nog eens te laten zien dat de hete zomer zijn sporen heeft nagelaten. Zelfs nu nog in de Hollandse winterkost.

In het verspakket zitten kleinere uien en aardappelen en de wortelen zien er een beetje anders uit. Op de verpakking wordt uitgelegd dat dit helemaal niet erg is. De groenten, die rechtstreeks van de boer komen, smaken net zo goed.

Prominente plek

Coop heeft de hutspotpakketten in de folder gezet en en een prominente plek gegeven in de winkels. Daarmee probeert de supermarkt het verhaal goed over te brengen aan de consument.

Coop heeft sinds de overname van Emté landelijke dekking gekregen en is uitgegroeid tot de vierde speler in Nederland.

Samenwerkende partijen

De groenten zijn verpakt door Jansen-Dongen in Tilburg. 'Doordat de sorteermachines zijn ingesteld op eersteklassenproducten, moet er meer handmatig worden gesorteerd', legt ZLTO-woordvoerder Mark de Jong uit. 'Daardoor zijn de handelingskosten hoger dan normaal. Ondanks dat is het gelukt om een pakket voor een aantrekkelijke prijs van 2,99 euro aan te bieden door een goede samenwerking tussen alle partijen.'

LTO en ZLTO willen met de actie aantonen dat er wel degelijk een markt is voor tweedeklassenproducten. 'Er moet iets veranderen', zegt De Jong. 'Telers verdienen nu niets aan tweedeklassenproducten. Ze draaien er vaak zelfs verlies op. Nu wordt gemiddeld 30 procent van de wortelen weggegooid, maar deze hebben wel degelijk marktpotentie. Dat vraagt om een herwaardering van producten en een andere kijk op kwaliteit.'

Voedselverspilling tegengaan

Om voedselverspilling tegen te gaan, startte ZLTO afgelopen zomer de actie #hetezomeroogst. Via deze weg vonden verschillende aangetaste producten alsnog hun weg naar de consument. Volgens ZLTO zijn alle partijen op deze manier beter af.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer