LTO eist helderheid na Postcodemiljoenen Holwerd

Het project Holwerd aan Zee krijgt 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Het project moet de Waddenzee met het achterland verbinden door een opening in de de dijk bij Holwerd. De realisatie vergt zo'n 35 hectare landbouwgrond.

LTO+eist+helderheid+na+Postcodemiljoenen+Holwerd
© Holwerd aan Zee

LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries wil zo snel mogelijk met boeren, provincie en Wetterskip Fryslân om tafel om duidelijkheid te krijgen over het realiteitsgehalte van het plan.

'We hebben altijd gedacht dat het plan niet door zou gaan. Maar door deze Postcodemiljoenen lijkt de zaak te veranderen. Inmiddels is de helft van het geld dat nodig is voor de eerste fase, in totaal 65 miljoen euro, binnen.'

Verziltingsgevaar

Uit landbouwoogpunt is De Vries 'niet blij' met Holwerd aan Zee, onder andere vanwege het verziltingsgevaar. Maar als het gaat om de leefbaarheid in het dorp, zitten er 'veel positieve kanten' aan het plan, stelt ze. 'Het plan is bedacht door enkele dorpsinwoners, onder wie een akkerbouwer. Er hing altijd een negatieve sfeer in het dorp. Er is veel leegstand. Maar die sfeer is wel omgeslagen sinds het plan er ligt. Het geeft een boost. Het kan de leefbaarheid vergroten.'

Dat de schop in 2020 de grond in kan, zoals Vogelbescherming Nederland aangeeft die het miljoenbedrag voor het project ontvangt, noemt De Vries echter flauwekul. 'Niemand heeft nog een goed uitgewerkt plan gezien. Gaat het om een plas, of komt er ook een kade omheen? En wat doet het met het grondwater als de zee wordt binnengehaald? Die effecten moeten allemaal nog worden onderzocht.'

Spagaat

Melkveehouder Ids de Groot uit Waaxens denkt ook dat het zo'n vaart niet zal lopen. 'Er is nog geen meter grond verkocht.' Hij geeft aan dat boeren in een spagaat zitten. 'Wij willen ook de school en winkel in het dorp behouden. Aan de andere kant zijn er grote zorgen over wat er gebeurt met het zoute water binnen de dijk. Zout water is er genoeg op deze planeet, zoetwater niet. Zeker op klei is zout geen oplossing. En in een nieuw businessmodel voor zouttolerante gewassen geloof ik ook niet.'

Een andere boer die liever niet met zijn naam in de krant wil vanwege de gevoeligheden, zegt dat er veel emotie is rond de Postcodemiljoenen. 'De initiatiefnemers verwachten dat alles in een stroomversnelling komt door het geld. Maar het is allemaal nog heel prematuur. Er zijn nog geen vergunning en milieueffectrapportage. Het is een heel beschermd gebied. Je opent niet zomaar een zeedijk en je graaft niet zomaar een geul.'

Vraagtekens

Ook hij zet vraagtekens bij het naar binnen brengen van het zoute water. 'Zeker richting Harlingen en het Lauwersmeer is de kweldruk een probleem. Een dijk doorsteken is onherroepelijk.' Toch gaat de agrarische sector niet tegenwerken, geeft de ondernemer aan. 'Het is in het belang van de streek, wij willen niet de zwartepiet toegespeeld krijgen.'

Geen boer mag hinder hebben van Holwerd aan Zee, reageert een van de intiatiefnemers van het plan, Marco Verbeek. Hij geeft aan dat de stichting regelmatig met boeren en Acacia Water in overleg is over het project. Er worden peilbuizen geplaatst voor metingen. 'Boeren in Holwerd wachten verzilting niet af. Maar kijken vooruit. Dat vind ik heel knap.'

Koudwatervrees

Volgens hem zijn het met name de boeren daarbuiten die last hebben van 'koudwatervrees'. Ze zijn bang voor verzilting. Er is nog een kennisachterstand. De verziltingsdreiging onder de grond is echter sterker dan vanuit de Waddenzee.'

Acacia Water gaat bij enkele boeren in het gebied via peilbuizen het zoutgehalte meten. Dit gebeurt in het project 'Boeren Meten Water'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
Meer weer