Glastuinbouw+onderzoekt+CO2%2Dtransport+per+schip
Nieuws
© VidiPhoto

Glastuinbouw onderzoekt CO2-transport per schip

De glastuinbouw is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van CO2-transport per schip.

Vervoer van CO2 per binnenvaartschepen zou een alternatief kunnen zijn voor wegtransport bij een tekort aan aanbod via het bestaand OCAP-netwerk. In het project 'CO2 transport over water, de juiste weg!' worden de technische geschiktheid van vaartuigen, de vaarscenario’s en de ontwikkeling van reglementen voor de binnenvaart onderzocht.

Ander onderdeel van het project is hoe de technische uitrusting bij laad- en losplaatsen eruit moet zien. Hiervoor wordt de bevoorrading van glastuinbouwgebied Agriport A7 in Middenmeer als uitgangspunt gebruikt met afvalenergiebedrijf HVC in Alkmaar als eerst aangemerkte laadplaats. Hierbij wordt ook onderzocht of het nuttig is om de installaties aan wal te standaardiseren zodat eenzelfde onderlegger kan worden gebruikt bij de uitrol van het transportsysteem.

Goedkoper en veiliger

Het onderzoek moet aantonen of vervoer per schip goedkoper en veiliger is dan andere vormen van transport. Uit eerste berekeningen is gebleken dat deze vorm van vervoer een technisch en economisch haalbare innovatie kan zijn.

Het transport van vloeibare CO2 per binnenvaartschip is nog in ontwikkeling. Er zijn wereldwijd maar vier schepen die dit transporteren. Bij het onderzoek zijn onder andere Glastuinbouw Nederland, Linde Gas, Greenport Noord-Holland-Noord en TNO betrokken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland financiert het project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 3°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  50 %
 • Zondag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer