Cursus voor zelfvertrouwen schapenhouders

Op de dierenartspraktijk in het Groningse Zuidhorn geeft Maaike van Diepen aan schapenhouders een cursus om ze meer zelfvertrouwen te geven bij het aflammeren.

In de cursusruimte staat de dierenarts naast een houten kist met een stuk kunststof buis erin. ‘Het is heel abstract gezien een voorstelling van een schaap. Maar het is wel een goede manier om de ligging van het lam en het geboortekanaal te demonstreren.’

De geboorte van één lam is in de meeste gevallen geen probleem voor een schapenhouder. Bij twee of drie lammeren wordt het lastig om de geboorte goed te kunnen begeleiden. Vooral voor die situaties leert Maaike van Diepen de cursisten de diverse methodes. ‘Ik laat zien hoe je bijvoorbeeld met behulp van touwtjes de poten en het hoofd van 1 lam bij elkaar kunt houden. Dan weet je zeker met welk lam je op dat moment werkt.’

Complicaties bij Texelaar

Schapenhouder Jan-Eyse Faber heeft weinig problemen met zijn huidige kudde Swifters. Hij had eerst Texelaars en dat leverde hem veel extra werk op. ‘Ik moest in de lammertijd dan in negen van de tien gevallen aan de bak om de lammeren er fatsoenlijk uit te krijgen.’

Dierenarts Maaike van Diepen beaamt het probleem bij sommige schapenrassen. ‘De bouw van bijvoorbeeld de Texelaar is robuuster en de lammeren hebben een dikkere kop. Dat kan voor complicaties zorgen.’

Ondanks zijn jarenlange ervaring als schapenhouder gaat Jan-Eyse Faber toch de cursus in Zuidhorn volgen. ‘De helft van de ooien heeft al lammeren en tot nu toe gaat het erg goed. Maar ik hoop nog wat handigheidjes te leren. Dus de laatste kleine dingetjes die ik nu misschien nog fout doe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer