Drachtig schaap nu extra gevoelig voor ophaalziekte

Door het winterse weer neemt de kwaliteit van het gras snel verder af. Het wordt daarmee voor drachtige schapen lastiger om voldoende voer op te nemen. Het risico op calciumgebrek (ophaalziekte) en slepende melkziekte neemt dan flink toe.

Drachtig+schaap+nu+extra+gevoelig+voor+ophaalziekte
© DIRK HOL

Dat zegt dierenarts Reinard Everts op de website van de Schapendokter. 'Je kent het beeld misschien wel: schapen die wat slingerend door de weide lopen, achterblijven als de rest van de koppel opgedreven wordt en die niet of traag naar de voerbak komen.'

Alle alarmbellen moeten dan gaan rinkelen, zegt hij. Want het zijn signalen voor een gebrek aan calcium of een te hoge afbraak van vet, waardoor slepende melkziekte kan ontstaan.

Hoogdrachtige ooien

Dit ziektebeeld is alleen te zien bij hoogdrachtige ooien (meestal vanaf de laatste zes weken van de dracht). In deze periode neemt het gewicht van de lammeren in de baarmoeder exponentieel toe. Daarvoor is veel energie nodig.

Doordat ook het skelet van de lammeren veel groter wordt, is ook de calciumbehoefte groter dan eerder in de dracht. Bij meerlingdrachten is de behoefte aan extra energie en calcium vanzelfsprekend veel groter dan wanneer de ooi drachtig is van een eenling. Bij drie- en vierlingdrachten is het risico weer een stuk groter dan bij tweeling drachten.

Bijsturen

Op tijd starten met bijvoeren, is belangrijk om ziekteproblemen te voorkomen. Schapen met klinische klachten moeten twee keer daags extra energie krijgen. Dit werkt het makkelijkst met bijvoorbeeld Ketosin. Dat is niet zomaar een propyleenglycol drank, maar bevat ook propionaat.

Propionaat kan direct door de penswand worden opgenomen en in de lever van het schaap worden omgezet in glucose (bloedsuiker). Verder is het advies om twee keer daags calcium-injecties te geven. 10 cc calcitat onderhuids (maximaal 5 milliliter per injectieplaats) is voor een ooi van 70 tot 80 kilo vaak voldoende.

Vitamine B12

Omdat er aanwijzingen zijn dat een goede vitamine B12 voorziening het risico op slepende melkziekte verlaagt, is het verstandig om een injectie Biodyl of Alfafer bij te geven of te drenchen met Maxi Gro.

Volgens Everts heeft 30 procent van de ooien met slepende melkziekte ook een tekort aan calcium. Beide ziektebeelden vertonen veel samenhang. Calcium is nodig voor een goede spierwerking. Niet alleen voor de spieren om goed te kunnen bewegen, maar ook voor de spieren die bijvoorbeeld zorgen voor de penscontracties en goede darmbewegingen.

Maag-darmstelsel

Bij een tekort aan calcium komt het maag-darmstelsel meer stil te liggen, waardoor het moeilijker wordt om voldoende voer op een dag op te nemen. Als compensatie worden de vetreserves aangesproken, waardoor het risico op slepende melkziekte stijgt.

De aceton die in de lever wordt gemaakt, wanneer er sprake is van slepende melkziekte, kunnen sommige schapenhouders ruiken in de uitademingslucht van ooien met deze problemen.

Ketonlichamen

Deze ketonlichamen (vandaar ook wel de naam 'ketose') remmen ook het hongersignaal in de hersenen. Schapen worden slomer en stoppen met vreten, terwijl ze dit juist wel zouden moeten. Wanneer de voeropname daalt, daalt ook de opname van calcium.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer