Meer+dan+pluimvee+in+Barnevelds+museum
Nieuws
© Vidiphoto

Meer dan pluimvee in Barnevelds museum

Het Pluimveemuseum in Barneveld en het Nationaal Veeteelt Museum in het Brabantse Beers gaan fuseren. Als voorproefje is nu alvast de expositie 'Ons prachtig rund' in Barneveld te zien.

Het pand van het Nationaal Veeteelt Museum is verkocht en de inhoud is opgeslagen. Het expositiemateriaal krijgt een plekje in het Pluimveemuseum. Volgens conservator Harry Elsinghorst fuseren de musea nog dit jaar.

Elsinghorst is ook betrokken bij de inrichting van de expositie 'Ons prachtig rund'. Deze expositie toont diverse rassen en kruisingen. Ook worden de domesticatie tot huisdier en de ontwikkeling van het rund als leverancier van voedsel voor de mens aan bezoekers uitgelegd.

Rund in hoofdrol

Er is kunst te zien met het rund in de hoofdrol. Jan de Haas, representant van de Haagse School, is volgens het Pluimveemuseum mogelijk de beste schilder van het individuele rund. Ook van Marleen Felius worden werken getoond.

De expositie toont een aantal opgezette dieren, waaronder stier Sunny Boy. Met 2 miljoen doses sperma is dit de meestgebruikte stier ter wereld. Ook Kian is aanwezig, de meestgebruikte roodbonte stier met 1,4 miljoen doses.

Verbouwing

Het Pluimveemuseum heeft uitbreidingsplannen. De kosten van de verbouwing worden geraamd op 1,4 miljoen euro. De verschillende oud-Hollandse kippenrassen, die nu buiten rondlopen, kunnen na de verbouwing jaarrond ook binnen in een hal worden getoond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer