Fries+Landbouwmuseum+richt+de+blik+vooruit
Achtergrond
© Ida Hylkema

Fries Landbouwmuseum richt de blik vooruit

Het Fries Landbouwmuseum grijpt de verhuizing naar Leeuwarden aan voor een drastische vernieuwing. Niet zozeer van de collectie, maar vooral van de presentatie. 'Waar komen we vandaan, waar staan we nu en waar gaan we heen? Dat willen we laten zien', zegt directeur Henk Dijkstra.

Er wordt druk gewerkt om de monumentale boerderij aan de rand van Leeuwarden en de nieuwe toegangsweg klaar te maken voor de opening. Op 22 juni gaan de deuren officieel open en is de verhuizing van Earnewâld naar Leeuwarden afgerond.

Het nieuwe museum staat op steenworp afstand van Dairy Campus, het fokbedrijf van CRV en de nieuwe slachterij van Vion. Het gaat met deze en andere bedrijven en instellingen samenwerken, bijvoorbeeld in de vorm van excursies.

Vier musea

'De vestiging van deze bedrijven in Leeuwarden was voor de gemeente ook reden om zich sterk te maken voor de verhuizing van het Fries Landbouwmuseum. Leeuwarden is weer een echte landbouwstad aan het worden en wij kunnen dat beeld versterken. Het feit dat het Fries Landbouwmuseum een van de vier provinciale musea is, naast het Fries Museum, Fries Scheepvaartmuseum en Fries Natuurmuseum, benadrukt bovendien het belang van de landbouw voor de provincie', stelt Dijkstra.

Leeuwarden is weer een echte landbouwstad aan het worden en wij kunnen dat beeld versterken

Henk Dijkstra, directeur Fries Landbouwmuseum

Meer dan in het voormalige museum in Earnewâld komt de nadruk op de hedendaagse landbouw te liggen; vooral op de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat de landbouw nu op het huidige niveau staat. 'Denk bijvoorbeeld aan de invloed van ruilverkavelingen en de diergezondheid.'

Duiding

Het museum geeft geen mening, maar probeert de ontwikkelingen te duiden. 'De landbouw onder een vergrootglas. Als museum willen we een rol spelen in de huidige discussie. Niet alleen door middel van exposities, maar ook via lezingen en activiteiten', zegt voorzitter Geart Kooistra van Stichting Fries Landbouwmuseum. 'Hier kunnen we laten zien hoe het in elkaar steekt.'

Niet dat het een 'Flevohofachtig gebeuren' wordt, benadrukt Kooistra. Het Fries Landbouwmuseum blijft een museum waar een belangrijke cultuurhistorische collectie wordt beheerd en getoond.

Bewaren

'Wij bewaren voor de eeuwigheid', zegt Dijkstra. 'En dat is soms best lastig, maar ook boeiend; wat moet je bewaren en wat niet? Het grootste deel van de collectie staat in depot en we krijgen ook nog veel aangeleverd. Het is aan ons om daar een passende bestemming voor te vinden.'

De collectie groeit nog steeds en bevat alles wat impact heeft gehad op de huidige landbouw. Zo hangt de opgezette kop van de imposante stier Adema's Athleet aan de muur en heeft het museum het prototype van de eerste melkrobot in bezit. 'Maar we hebben ook een mestinjecteur, want ook die heeft een behoorlijke impact gehad', zegt Dijkstra. 'Daar hebben we nu de ruimte voor.'

Brede doelgroep

Het Fries Landbouwmuseum kent een brede doelgroep; van cultuurliefhebbers, toeristen en (voormalige) boeren, tot zakelijke bezoekers van de omliggende bedrijven, schoolkinderen en andere belangstellenden. Het thema voedsel en landschap wordt daarmee breed neergezet.

Het museum werkt met veel vrijwilligers en zoekt samenwerking met het landbouwonderwijs in de provincie. Daarnaast is er meer dan voorheen samenwerking met en ondersteuning door het bedrijfsleven en ruimte voor discussie. Daar is in het museum ook een ruimte voor ingericht, vertelt Kooistra. 'We maken een beweging richting maatschappij en bedrijfsleven. Daardoor ontstaat er veel dynamiek in het museum.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer