Nieuw+Fries+Landbouwmuseum+mikt+op+jongere+bezoeker
Nieuws
© Jacob van Essen

Nieuw Fries Landbouwmuseum mikt op jongere bezoeker

Het nieuwe Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden heeft het eerste weekend meer dan vijfhonderd bezoekers getrokken. Dat geeft directeur Henk Dijkstra aan. Hij mikt vooral op jonge bezoekers.

Het museum verhuisde van Earnewâld naar de Friese hoofdstad. Dijkstra noemt het aantal bezoekers 'keurig'. 'Zeker gezien alle culturele activiteiten die er zijn in verband met Leeuwarden culturele hoofdstad 2018.' Het museum aan de zuidrand van Leeuwarden wil vooral meer jonge mensen trekken door samenwerking met onder andere onderwijs en buurman Dairy Campus. 'Oude boeren zijn een uitstervend ras', geeft de directeur aan.

'We willen van een bezoek aan het museum meer een educatief uitje maken en meer kinderactiviteiten aanbieden. Zo hebben we contact met een kinderopvang die 4.000 kinderen opvangt.' Voedsel als melk en aardappelen wordt hierin een belangrijk item.

Dairy Campus

Ook overlegt Dijkstra met Dairy Campus over bijvoorbeeld studeerplekken in het museum. 'Wij hebben een grote bibliotheek. Dat is een ideale plek voor studenten om te studeren.' Het Nordwin College gaat helpen bij de verbouw van oude rassen in de tuin.

De opening in het Fries Landbouwmuseum trok 250 mensen.
De opening in het Fries Landbouwmuseum trok 250 mensen. © Tienke Wouda

Henk Dijkstra durft niet te zeggen hoeveel extra bezoekers het museum gaat trekken nu het in Leeuwarden is gevestigd. Naar de oude locatie in Earnewâld kwamen jaarlijks 12.000 mensen. 'We beginnen hier opnieuw. We verwachten dat we meer bezoekers krijgen, onder andere omdat we samenwerken met bedrijven. Zo kreeg ik net een telefoontje van Ausnutria Hyproca, het Chinese zuivelconcern voor kindervoeding voeding in Heerenveen, die met een groep Chinezen het museum wil bezoeken.

Het Fries Landbouwmuseum verhuisde van Earnewald naar Leeuwarden.
Het Fries Landbouwmuseum verhuisde van Earnewald naar Leeuwarden. © Tienke Wouda

Het museum huisvest in de W.C. de Groot boerderij. Deze boerderij met een Hollandse stal die plaats bood aan vijftig koeien was in 1909 een van de modernste bedrijven van de provincie. Tot vijf jaar geleden was het als boerenbedrijf in gebruik. In 2010 kocht de gemeente Leeuwarden het voor de Zuidlanden, een nieuwbouwproject in Zuid-Leeuwarden. De restauratie van het pand duurde een jaar. De totale kosten bedroegen ruim 1,5 miljoen euro.

De restauratie van de oude boerderij duurde een jaar.
De restauratie van de oude boerderij duurde een jaar. © Tienke Wouda


Trekker

Gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder van Leeuwarden Henk Deinum openden het museum op een Amerikaanse Allis Chalmers-trekker.

De trekker uit 1940 is gerestaureerd door vrijwilligers Germ Althuizen en Hedzer Koops. 'De trekker is geïmporteerd door smit Huisman in Pingjum. Het was de eerste zending. De tweede zending is nooit aangekomen, die is getorpedeerd door de Duitsers.' Op de opening vrijdagmiddag kwamen 250 mensen af.

'De opening was heel nuttig om voor zaterdag en zondag nog enkele kinderziektes uit het museum te halen. Zo knalden sommigen mensen tegen de glazen deur aan. Hier hebben we een sticker op geplakt. En we hebben meer fietsenrekken geplaatst. Naar het museum in Earnewâld kwam iedereen met de auto, maar hier komen ze op de fiets. Veel meer dan verwacht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer