Spannende+dagen+voor+tulpentelers+Litjens+in+Creil
Achtergrond
© Joost de la Court

Spannende dagen voor tulpentelers Litjens in Creil

Het zijn spannende dagen voor tulpentelers Jeroen en Sander Litjens in Creil. Lukt het de broers dit keer weer om bij de beste zes te eindigen op de showkeuring tijdens de Bloembollen Vakdagen Flevoland? 'We mikken op de top.'

Zo op het eerste gezicht zijn Jeroen (48) en Sander (46) Litjens niet bezig met de voorbereiding van hun bijdrage aan de jaarlijkse Flevolandse tulpenshow. Het voor hen belangrijke broeiseizoen is net een maandje onderweg. Ze hebben hun handen dan ook vol aan de productie van 30.000 tot 40.000 gesneden tulpenstelen die iedere dag netjes gebost hun loods verlaten richting bloemenveiling FloraHolland.

Samen met hun zes Poolse medewerkers is het dan flink aanpoten, maar ook mooi werk, vertellen de broers. 'Ondanks het uiterst grillige groeiseizoen: eerst veel water, toen late vorst en daarop aanhoudende droogte, hebben we mooie tulpen. Minder opbrengst, maar goede kwaliteit. Als er zon in het gewas zit, groeien ze goed in de kas', zegt Jeroen Litjens.

Eén bak tulpen in hun kassen van 2.500 vierkante meter springt er letterlijk tussenuit. Deze is wat hoger geplaatst. Het zijn de soorten die worden getoond in de categorie marktbroei. 'Daar doen we in feite niets extra's mee, zodat de bezoekers van de vakbeurs, veelal collega's, detaillisten en handelaren, kunnen zien waar we staan', zegt Sander Litjens.

Het lukt niet ieder jaar, maar we mikken op een plaats in de top zes

Jeroen Litjens, tulpenteler in Creil

Eigen selectie

Het bedrijf toont ieder jaar op de vakbeurs zo'n twaalf tulpensoorten. 'Je probeert iedere keer het nieuwe te tonen', licht Sander Litjens toe. Het bedrijf veredelt niet zelf, maar koopt van een veredelaar aan op nummer. Via een eigen selectie uit die tientallen tulpensoorten probeert Litjens Tulpen zich te onderscheiden.

'We telen voor de bloemisten, niet voor de supermarkten. Daarom zoeken we soorten die aanspreken in vorm en kleur. Het is een mix van een beetje geluk hebben en eigen inzicht. Je weet immers vooraf niet wat de markt gaat doen', zegt Jeroen Litjens.

Tijdstip

De teler was een van de eerste deelnemers aan wat halverwege de jaren negentig begon als huisbroeitentoonstelling, de voorloper van de latere Creiler Flora. Ieder jaar doet hij graag mee, vertelt hij. Hij erkent dat het tijdstip midden in het drukke broeiseizoen wat onhandig is. 'Maar dat kan niet anders. We zetten dan maar een extra tandje bij.'

De circa 35 deelnemers aan de Bloembollen Vakdagen Flevoland zitten allemaal in het hetzelfde schuitje: een topprestatie leveren op het hoogtepunt van het seizoen. Jeroen en Sander Litjens blijken best fanatiek. 'Het lukt niet ieder jaar, maar we mikken op een plaats in de top zes', zegt Jeroen Litjens. Zijn broer vult aan: 'Als je soort wint, speel je jezelf in de picture. Daar is het om te doen.'

Saamhorigheid

De broers zien hun collega-deelnemers overigens niet als concurrenten, zeggen ze. 'Het is meer een soort saamhorigheid. Je spreekt elkaar en je bent weer bij. Ook daarom kijken we er ieder jaar weer naar uit.'

Van Flora naar Vakdagen
Na veertien jaar Creiler Flora kwam er in 2013 een eind aan deze bolbloemenshow. De leden van de Creiler Flora besloten gezamenlijk dat de voorbereidingen en opbouw te veel tijd kosten. Daarop werden voortaan de Bloembollen Vakdagen Flevoland georganiseerd. De vakdagen zijn meer vakgericht zonder specifieke activiteiten voor de consument. Het is een ontmoetingsplek voor alle mensen werkzaam in het bloembollenvak, maar ook voor de ondernemers en werknemers uit andere agrarische sectoren zoals de akkerbouw, veeteelt, glastuinbouw en fruitteelt. De nieuwe formule slaat aan, zeggen de organisatoren. De Bloembollen Vakdagen worden gehouden op donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari tussen 13 en 21 uur in de Profytohallen in Creil.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer