Aanvullende normen voor biologische melkveehouder

Biologische melkveehouders moeten vanaf dit jaar voldoen aan aanvullende normen. Die zijn opgesteld door de sector op initiatief van de vereniging van biologische melkveehouders De Natuurweide. De normen zijn een aanvulling op de Europese normen die door Skal worden gehanteerd.

Aanvullende+normen+voor+biologische+melkveehouder
© Vidiphoto

'Met de aanvullende normen willen we ons onderscheiden en de positieve ontwikkeling van de sector laten zien', zegt voorzitter Teunis Jacob Slob. De normen zijn samen met de zuivelorganisaties, adviseurs en voerleveranciers opgesteld en worden geborgd door Qlip. De normen hebben betrekking op welzijn en weidegang, diergezondheid, voer, uitstraling van erf en bedrijf, biodiversiteit, presentatie naar de consument en energie.

Voor weidegang bijvoorbeeld geldt dat melkgevende koeien tussen 15 april en 15 oktober dagelijks minimaal 8 uur in de wei moeten lopen, uitgezonderd bij extreme weers- en bodemomstandigheden. Er geldt een maximum van 6,5 koe per hectare beweidbare oppervlakte.Voor antibiotica geldt een dierdagdosering lager dan 0,75. De Skalnormen kennen deze maxima niet.

Biodiversiteit

Op het gebied van biodiversiteit moet 5 procent van het areaal, dat in gebruik is voor de melkveehouderij, worden ingezet 'ter stimulering van streekeigen biodiversiteit'. Dat kan in de vorm van agrarisch natuurbeheer, landschapselementen, slootkantenbeheer of blijvend grasland. De hectares blijvend grasland tellen voor 1/30e mee als hectares voor biodiversiteit.

Een biologisch bedrijf moet ook actief werken aan de presentatie naar de consument. Dat kan in de vorm van een website, directe verkoop, deelname aan open dagen of excursies en andere activiteiten. Het erf moet er verzorgd en opgeruimd uitzien.

Groene stroom

Op energiegebied geldt een verplichting om groene stroom te gebruiken die is opgewekt door zon of wind in Noordwest-Europa. Een deel van de warmte uit de melk moet worden teruggewonnen of de melk moet worden voorgekoeld door een voorkoeler. Het streven is om op termijn een klimaatneutraal melkveehouderijbedrijf te hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer