'Westland heeft geen concurrentie van andere regio's'

'Wij zien geen concurrentie, maar juist complementariteit tussen de nieuw te ontwikkelen gebieden buiten Westland en Westland zelf.' Dat schrijft wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland.

%27Westland+heeft+geen+concurrentie+van+andere+regio%27s%27
© Koen van Wijk

Zwinkels schrijft dit in een reactie op een artikel dat Nieuwe Oogst op 5 januari publiceerde over de herstructurering van het Westland. Daarin staat beschreven hoe moeizaam de huidige herstructurering verloopt en dat deze onder meer bemoeilijkt wordt door makkelijker beschikbare ruime kavels in andere tuinbouwgebieden.

Zwinkels stelt dat het veelal Westlandse ondernemers zijn die zich op deze andere locaties buiten de gemeente vestigen, om hun (bulk)productie aldaar te optimaliseren. Tegelijkertijd behouden zij hun handelscentrum en opleidings- en ontwikkelingslocaties in het Westland.


'Hierdoor wordt het cluster versterkt en vergroot. Westland zal zich de komende jaren, inclusief de campus, verder doorontwikkelen als 'draaischijf' van de glastuinbouw. De focus ligt daarbij niet alleen op vernieuwing van het productieareaal, maar ook op versteviging van het cluster, verduurzaming en kennis en innovatie.

Moderniseren

Om de internationale concurrentiepositie te verstevigen, moet Westland het productieareaal moderniseren, stelt Zwinkels. 'De gemeente zal haar instrumentarium blijven inzetten om goed ondernemerschap te faciliteren.' Het subsidiëren van het afbreken van (sterk) verouderde kassen is een van de mogelijke instrumenten om vernieuwing te versnellen.

De gemeente voorziet dat zo'n regeling als oplossing voor de problematiek van verhuur van onvoldoende betekenis is om landelijk een regeling af te dwingen. Zwinkels: 'Het is met name aan de sector zelf om het belang van zo'n regeling en de meerwaarde daarvan voor de economie en verduurzaming van Nederland helder te maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer