PvdD+wil+dat+kabinet+inseminatiestop+instelt
Nieuws
© Twan Wiermans

PvdD wil dat kabinet inseminatiestop instelt

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een inseminatieverbod voor de Nederlandse veestapel. Dit als opmaat voor een 'drastische' krimp van het aantal dieren.

PvdD-fractielid Lammert van Raan stelde dinsdag in de Kamer het Urgendavonnis aan de orde. Dat verplicht de Nederlandse overheid om de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met tenminste 25 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1990. In de praktijk komt dat neer op een extra reductie van de Nederlandse CO2-uitstoot van 9 megaton.

'Een drastische krimp van de veestapel is daarbij onvermijdelijk', betoogde Van Raan. 'Het is dus tijd om nu te stoppen met de massale kunstmatige inseminatie, om massale slacht van dieren vervolgens te voorkomen.' Hij wil er snel over in debat met de ministers Eric Wiebes (EZ en Klimaat) en Carola Schouten (LNV).

Geen debat

SP, Groen Links en PvdA steunden het verzoek om een debat met beide bewindslieden. Zij willen dan wel eerst duidelijkheid over de manier waarop het kabinet het vonnis van de rechter denkt uit te voeren. Daarover wordt waarschijnlijk eind deze week meer bekend. De overige fracties hebben nu echter geen behoefte aan een debat, zodat het plan voor een inseminatiestop voorlopig niet op de agenda van de Tweede Kamer komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer