%27Insemineren+bij+hitte+niet+goed+voor+levensduur%27
Nieuws
© pixabay

'Insemineren bij hitte niet goed voor levensduur'

Een koe die in de winter is verwekt, kalft zelf ook eerder af en haalt gemakkelijker de tweede lactatie dan een op een warme zomerdag verwekt dier. Dat stelt Albert de Vries van de universiteit van Florida.

De Amerikaan van Nederlandse afkomst spreekt dinsdag 31 juli als specialist tijdens een Engelstalig webinar over hittestress van EuroDairy. Volgens De Vries blijkt uit een data-analyse dat in de winter verwekte dieren 20 procent vaker de tweede lactatie zouden halen dan in de zomer verwekte dieren. Ter verduidelijking: wanneer bijvoorbeeld 50 procent van zomerkoeien de tweede lactatie haalt, lukt dit bij 60 procent van de winterkoeien. Daarbij lag de melkproductie van de in de winter verwekte dieren hoger en kalfden ze eerder af.

De Vries is momenteel professor bij het departement van dierwetenschappen aan de Universiteit van Florida. In 1995 vertrok hij met het diploma van Wageningen University & Research op zak naar de Verenigde Staten, om daar professor in de melkveehouderij te worden.

Het EuroDairy-webinar, van achter de eigen computer te volgen, is dinsdagavond 31 juli van 20 tot 21 uur 's avonds. U kunt zich online aanmelden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer