Geitenhouder+ontwerpt+eigen+inseminatiebox
Nieuws
© Dick van Doorn

Geitenhouder ontwerpt eigen inseminatiebox

Geitenhouder Martijn de Kruijf uit Leusden heeft in samenwerking met Fullwood een inseminatie- en behandelbox voor drie geiten ontwikkeld. De nieuwe box heet Fullwood Care-Cap.

Tijdens de bouw van zijn nieuwe stal in 2015 kwam De Kruijf op het idee om zelf een inseminatiebox te ontwikkelen. Insemineren was een tijdrovende klus die hem twee uur per vijftig geiten kostte. De geitenhouder legde een schets en korte beschrijving voor aan de monteurs van Fullwood die de melkstal installeerden. Aan de hand daarvan werd de eerste inseminatiebox voor geiten van Europa ontwikkeld.

Bij dit systeem loopt de geit de box binnen en steekt haar kop door het kopgat dat automatisch pneumatisch sluit met twee nekboompjes. 'Vervolgens doe ik de twee polyamide liesbanden om die ik vastmaak aan een pneumatische hefboom. Dat brengt de geit omhoog, zodat ze in de juiste positie komt om te insemineren.'

Niet vervelend

Het valt de ondernemer op dat de geiten het takelen niet vervelend vinden. Het systeem werkt daarbij ook prettig voor de inseminator omdat die op een vlakke vloer op de juiste werkhoogte staat. De box is eenvoudig met palletlepels te verplaatsen en is ook eenvoudig voor andere doeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld voor klauwbehandeling.

'Met de box kan ik de dieren gewoon tussen de andere dieren insemineren en dat geeft veel minder stress', ervaart De Kruijf.

Onderhoudsarm

De Fullwood Care-Cap is gemaakt van thermisch verzinkt staal en is onderhoudsarm.

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer