Gekleurde+oorring+geeft+stierkeuze+voor+koe+aan
Nieuws
© VidiPhoto

Gekleurde oorring geeft stierkeuze voor koe aan

Een radicale omslag maakte melkveehouder Kees van Wezel uit Roosendaal in 2013. Het bedrijf schakelde over op de ProCROSS-methode. Terwijl vroeger een paringssysteem de te insemineren stier bepaalde, doet de ondernemer dat nu met ringetjes in het oor, die het ras aangeven.

Terwijl de Holstein-koeien prima produceerden, kostten ze veel tijd en geld. 'Een koe moet je verzorgen en niet verplegen', blikt de ondernemer terug. Hij insemineerde zijn Holsteins met Montbélliardes en daarna past hij het ProCross-systeem toe. Dit is een kruisingssysteem met naast Holstein en Montbélliarde ook Viking Red.

Een gekleurde oorring geeft aan welk ras op een koe moet worden geïnsemineerd. De melkveehouder gebruikt daarbij per ras maximaal twee stieren. Daarbij worden de oudere koeien die zich hebben bewezen geïnsemineerd met een fokstier, de rest met Belgisch witblauw.

Hoge productie

De koeien behalen daarbij met een melkrobot een 305-dagenproductie van bijna 12.000 kilo melk met 4,07 procent vet en 3,51 procent eiwit. 'De ProCROSS-koeien zien er gezond en mooi gespierd uit. Bovendien zijn ze vruchtbaarder en mede daardoor zijn er nog maar twee ProCROSS-koeien afgevoerd.

Van de 53 die aan de melk kwamen zijn er nog 51 aanwezig. De jongveeaantallen zijn hierdoor flink naar beneden gegaan', glimlacht de melkveehouder. Donderdag werd in het kader van dit paringssysteem een rondleiding op het bedrijf gegeven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer