Dubex heeft opgaande lijn weer te pakken

Dubex heeft veel ontwikkelingen meegemaakt en initiatieven getoond. Vorig jaar leek het even fout te gaan, maar Dubex pakt de draad weer op en richt zich op de toekomst. Een gesprek met Nico Dubbelboer.

Dubex+heeft+opgaande+lijn+weer+te+pakken
© Han Reindsen

Dubex staat voor Dubbelboer Exloërmond, Tweede Exloërmond om precies te zijn. Daar begonnen de broers Sikko en Nanko Dubbelboer direct na de Tweede Wereldoorlog hun mechanisatiebedrijf. In 1953 lieten ze zich als Dubex inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

In 1958 nam Pieter Dubbelboer als tweede generatie het bedrijf over en onder zijn leiding heeft Dubex zijn bekendheid opgebouwd. Nadat hij in 1975 op jonge leeftijd overleed, besloot zijn zakelijk aangelegde vrouw het bedrijf voort te zetten.

Veldspuiten

Hun zoon en huidig directeur Nico Dubbelboer had zijn studie elektrotechniek op dat moment nog niet afgerond, maar samen hebben ze met succes de schouders eronder gezet en Dubex verder ontwikkeld. Op dat moment lag het accent al op veldspuiten.

De boombreedtes zijn op 52 meter blijven steken

Nico Dubbelboer, directeur Dubex Tweede Exloërmond

Al snel nadat Dubbelboer in 1978 zijn studie had afgerond, kwam ook de elektrotechniek bij de veldspuiten om de hoek kijken met elektrisch gestuurde regelventielen. Aanvankelijk bestond het programma uit driepunts gedragen spuiten, maar geleidelijk steeg ook de populariteit van de getrokken spuiten.

Trend omgeslagen

Dubbelboer: 'In de jaren negentig is de trend omgeslagen. In het begin bouwden we 90 procent gedragen spuiten en 10 procent getrokken spuiten. Nu is het andersom. Ook de boombreedtes zijn groter geworden. Tot onze vijftigste verjaardag hielden de boombreedtes gelijke tred met onze leeftijd, maar na ons vijftigjarig bestaan zijn de boombreedtes op 52 meter blijven steken.'

In diezelfde tijd is Dubex met Airtec begonnen om de druppelgrootte aan te sturen. 'Er was wel liefhebberij voor, maar voor ons nooit meer dan 10 procent van de spuiten. Een voordeel was dat naarmate je meer druk gaf, de druppels groter werden. Een nadeel was dat het nogal prijzig was.'

Drukregistratie

Met de nu op handen zijnde drukregistratie verwacht Dubbelboer dat het systeem in de praktijk niet meer bruikbaar is omdat er slechts met één instelling legaal te werken valt. Andere ontwikkelingen van Dubex zijn het in 2010 geïntroduceerde ringleidingsysteem en in 2013 de elektrische Enkele Dop Schakeling (EDS).

Dubex heeft nu een uitgebreid programma getrokken spuiten, van de Junior tot de Maxtor en van 2.300 literspuiten tot 16.000 literspuiten. De Maxtor gaat vooral naar het oosten van Duitsland. Met de ontwikkeling van zelfrijdende spuiten doet Dubex momenteel even rustig aan.

Kunststof flap

Met de Wave gaat Dubex er vol tegenaan. Het is een systeem dat het bedrijf sinds 2016 in het programma heeft en waar nu ruim de helft van de spuiten mee wordt geleverd. Dit betreft een doorzichtige harde kunststof flap die onder veerdruk aan de spuitboom achter de doppen is gemonteerd.

Deze bomen met spuitdoppen op 25 centimeter afstand worden laag boven het gewas gehouden of er net in, zodat het gewas open wordt getrokken en het middel dieper in het gewas dringt. Hierdoor veroorzaakt het weinig of geen drift. Volgens Dubex bereik je hier met 50 procent driftreducerende doppen een driftreductie van 99 procent. Het idee erachter is dat een fijne druppel een betere dekking geeft dan een grove druppel en dat kan met dit systeem zonder dat het drift veroorzaakt.

DBL+

Naast Wave heeft Dubex de DBL+ (Dubex Boom Leveling). Dat is een actieve correctie op de balancering waardoor de bomen ook in de bochten horizontaal blijven. Want omdat je met Wave zo kort op het gewas zit, is een goede balancering belangrijk. Het nieuwste is de DBL++, waarmee de linker- en rechterboom onafhankelijk van elkaar kunnen worden geheven.

Bij DBL++ kunnen de bomen onafhankelijk van elkaar worden opgelicht.
Bij DBL++ kunnen de bomen onafhankelijk van elkaar worden opgelicht. © Hendrik Begeman

De veldspuiten van Dubex krijgen een nieuwe uitstraling. Het chassis van de machines wordt zwart. Dit moet duidelijk maken dat de veldspuiten qua techniek met de tijd meegaan.

Een nieuwe Vector in de proefstand voor aflevering. Bij de nieuwe Dubex-spuiten is het chassis nu zwart.
Een nieuwe Vector in de proefstand voor aflevering. Bij de nieuwe Dubex-spuiten is het chassis nu zwart. © Hendrik Begeman

Toekomstplannen

Over de toekomstplannen van Dubex zegt Dubbelboer: 'Voor de komende jaren verwacht ik een versterking van de gps-aansturing en meer taakkaarten voor een variabele dosering. Verder zien we mogelijkheden in onkruidherkenning en de specifieke toediening van meststoffen.'

'Periode van faillissement willen we snel achter ons laten'
Veldspuitenspecialist Dubex uit Tweede Exloërmond ging in februari vorig jaar failliet. Dat was voor directeur Nico Dubbelboer een dieptepunt. 'Dat was een periode die we het liefst zo snel mogelijk achter ons willen laten. De oorzaak was een samenloop van omstandigheden. Aan de ene kant privé- en gezondheidsproblemen en aan de andere kant de financiële situatie in de akkerbouw. Omdat er bij de boeren te weinig geld binnenkwam, stond de bereidheid om in een nieuwe spuit te investeren op een laag pitje.' Van 2014 tot 2017 is de markt gehalveerd. 'Het gevolg was dat we met te veel personeel te weinig machines afleverden. Met het faillissement hebben we ons personeelsbestand gehalveerd. Met hulp van een derde partij hebben we zonder bank een herstart kunnen maken. Gezien de historie vind ik het waardevol om het zelf te redden. Ik zag steeds toekomst en de klanten hebben er weinig van gemerkt.'
Nico Dubbelboer: 'Met het faillissement hebben we ons personeelsbestand gehalveerd.'
Nico Dubbelboer: 'Met het faillissement hebben we ons personeelsbestand gehalveerd.' © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer