%27Dubex+strandt+in+het+zicht+van+de+haven%27
Nieuws
© Koos van der Spek

'Dubex strandt in het zicht van de haven'

Veldspuitenfabrikant Dubex in Standskanaal is failliet. Directeur Nico Dubbelboer noemt de teruglopende markt als belangrijkste oorzaak.

'We zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest met innovaties, maar dat resulteert niet op tijd in verkoop. We zijn in het zicht van de haven gestrand', zegt Dubbelboer.

Dubex introduceerde vorig jaar nog het driftarme Wave-spuitsysteem. Ook was de fabrikant bezig om zich meer te specialiseren in zelfrijdende veldspuiten. Daarnaast bouwde het bedrijf tanks en spuitsets voor aardappelmachines.

Het heeft allemaal niet geholpen. De afzet, met Nederland als belangrijkste markt, is de afgelopen jaren met ongeveer een derde afgenomen. 'Ik heb de fabriek in de lucht proberen te houden, maar na drie à vier jaar verlies houdt dat op', laat Dubbelboer weten.

Slechte stemming

Het afgelopen groeiseizoen was erg nat. In combinatie met slechte prijzen voor onder andere consumptieaardappelen zorgde dat voor een slechte stemming onder de akkerbouwers, aldus Dubbelboer. 'Dat geeft geen stimulans om in een nieuwe veldspuit te investeren.'

De leveranciers van onderdelen in Duitsland en Italië hebben de veldspuitenfabrikant lange tijd het voordeel van de twijfel gegeven, maar daar kwam op een gegeven moment een einde aan. Bovendien kon Dubbelboer wegens ziekte enige tijd het bedrijf niet leiden.

De curator onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart. Dubbelboer ziet kansen, maar heeft daarin niet de leiding. 'Ik moet nu leiden met een lange ij.' Dubex heeft 32 werknemers in dienst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer