LTO biedt Dordrecht landbouwvisie aan

Voorzitter Jan Willemsens van LTO Noord Eiland van Dordrecht overhandigde donderdag de Landbouwvisie van zijn afdeling aan wethouder Marco Stam van gemeente Dordrecht.

LTO+biedt+Dordrecht+landbouwvisie+aan
© Anne-Marie Rops

Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst met boeren, omwonenden en mensen van de gemeente ter gelegenheid van de Landbouwweg in Dordrecht. Willemsens sprak de wens uit dat de boeren op het Eiland van Dordrecht de komende twintig jaar rust krijgen om te ondernemen. 'Het is een breedgedragen visie met als belangrijkste doel: behoud van de landbouw in ons gebied.'

Gemeente Dordrecht bestaat uit de stad met 120.000 inwoners en het buitengebied. De natuur heeft daarin een grotere plaats gekregen dan voorheen, maar volgens Willemsens gedraagt de natuurlobby zich als rupsje-nooit-genoeg. 'De natuurlobby doet volgende week al of er niets is bij gekomen.'

Beducht

De afdelingsvoorzitter is voor die houding beducht. 'Er zijn veel veranderingen geweest. We willen als sector de komende twintig jaar met rust worden gelaten. En als we zelf met ideeën komen, hopen we op een gemeenteraad die met ons meedenkt.'

Grote uitdaging in deze stedelijke gemeente is dat de agrarische sector laat zien dat ze ertoe doet op het eiland. 'De boeren zijn onmisbaar voor de maatschappij', geeft afdelingssecretaris Ab Blankenstijn aan.

Willemsens vult aan: 'We vervullen naast voedselvoorziening allerlei functies. Je kunt genieten van het landschap, van de bloemrijke akkerranden die wij inzaaien en we willen ook kijken naar mogelijkheden van stageplaatsen voor jongeren bij boeren in het bedrijf'.

Toekomstbestendig

De agrarische sector op het Eiland van Dordrecht is in 2030 een verantwoorde en toekomstbestendige sector die bijdraagt aan de gezondheid en leefbaarheid van Dordrecht en haar omgeving. LTO Noord benoemt vier ambities in haar landbouwvisie.

Bij de ruimtelijke ontwikkeling zet LTO Noord in op behoud van goede agrarische grond voor agrarische productie en ruimte voor bedrijfsontwikkelingen. LTO Noord zet in op voldoende schoon en zoet water, onder meer met bedrijfsmaatregelen om beter om te kunnen gaan met droogte. De derde ambitie is gericht op minder energieverbruik en meer duurzame productie. Ook zet LTO Noord in op het verbeteren van de verbinding tussen stad en platteland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer