LTO: landbouwagenda Utrecht schrikt jonge boer af

In de concept Samenwerkingsagenda bij de landbouwvisie van provincie Utrecht wordt te veel gevraagd van boeren. Zoveel zelfs dat dit jonge boeren afschrikt om het bedrijf van hun ouders over te nemen.

LTO%3A+landbouwagenda+Utrecht+schrikt+jonge+boer+af
© Koen van Wijk

Dat stelt LTO Noord Utrecht in een schriftelijke reactie op de agenda aan de schrijvers van het plan. De Samenwerkingsagenda vloeit voort uit de Landbouwvisie Utrecht voor 2030 die afgelopen najaar werd vastgesteld.

Ook ziet LTO Noord Utrecht inhoudelijk geen eenduidige lijn in de uitwerking per thema. Onduidelijk is waar de financiering vandaan komt, hoe de verdeling daarvan is en wie wat gaat uitvoeren.

Circulaire landbouw

Bij de gestelde doelen voor 2030 geeft de provincie aan dat het stimuleren van korte ketens en verbreding aantoonbaar bijdraagt aan meer natuurinclusieve en circulaire landbouw.

Die redenering is volgens LTO Noord Utrecht te kort door de bocht. Deze vier elementen zijn niet een-op-een aan elkaar verbonden, stelt de organisatie.

Reststromen

Voor circulaire landbouw denkt provincie Utrecht vooral aan het verwerken van reststromen en gebruik van bronnen binnen de provinciegrenzen.

LTO Noord Utrecht ziet graag dat de provincie op een hoger schaalniveau denkt, ook bij de verwerking van mest. De focus kan beter liggen op duurzaamheid en hergebruik van bronnen dan op een regionale begrenzing.

Rendabel

Veel doelen in de Samenwerkingsagenda voor 2030 staan een economisch rendabele landbouw in de weg. De landbouw zou meer geholpen zijn met meer ontwikkelingsmogelijkheden, onder meer geholpen door kavelruil, verhoging van de bodemgezondheid, het vinden van nieuwe gewasteelten en reststromen of opwaardering daarvan.

LTO Noord Utrecht mist in de Samenwerkingsagenda ook een aantal trajecten waarin al wel resultaat wordt geboekt. Zoals de Proeftuin Veenweiden 2.0 en Proeftuin Methaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer