Oproep+om+data+sensoren+koeien+beter+te+benutten
Nieuws
© Duofoto

Oproep om data sensoren koeien beter te benutten

Er komen steeds meer sensordata beschikbaar voor de monitoring van de gezondheid van koeien. 'De uitdaging is om al die data zo optimaal mogelijk te benutten', stelt Kristine Piccart van het ILVO.

De wetenschappelijk medewerker van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) sprak donderdag tijdens een studiedag in Emmadorp. Die ging over het gebruik van sensordata voor het opvolgen en verbeteren van de gezondheid van melkvee.

De studiedag werd gehouden in het kader van het Europese project Data Driven Dairy Decision For Farmers (4D4F), een initiatief waarbij onder andere ZLTO is betrokken.

Uitdaging

Piccart gaf een overzicht van de belangrijkste sensoren voor de monitoring van de gezondheid voor koeien, zoals herkauw- en vreetsensoren en mastitissensoren. 'We meten steeds meer. De technieken worden steeds beter', zegt Piccart. 'Maar we benutten nog niet alle data. We halen er nog niet uit wat erin zit. Daar ligt de uitdaging voor de komende tijd.'

Op het bedrijf van melkveehouder Edwin Voermans in Graauw konden de deelnemers kijken hoe sensoren in de praktijk werken. De tweehonderd melkkoeien van Voermans zijn voorzien van een sensor in het oor die activiteit, herkauw- en vreettijd registreert. 'Ik krijg alle data op mijn smartphone. Het is een geweldig hulpmiddel, dat veel rust geeft. Maar je kunt er nooit helemaal op blindvaren. Je moet altijd naar je vee blijven kijken.'

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer