Landbouw laat datakansen liggen

In de land- en tuinbouw is een paradox zichtbaar. De sector loopt zowel voorop als achterop in de digitale transformatie. Het toepassen van robotisering en sensoren gaat heel voortvarend. Deze technologieën leveren een schat aan data op, maar deze wordt nog niet optimaal ingezet om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Landbouw+laat+datakansen+liggen
© Han Reindsen

Volgens een recent rapport van ABN Amro is het gebruik van robots in de agrofood in twee jaar verdubbeld en daarmee loopt de sector voorop. Ook het Internet of Things (sensortechnologie) is al ver doorgedrongen tot de agrarische sector.

Denk bijvoorbeeld aan de veehouderij, waar veel sensoren worden toegepast in de stallen om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten. Ook wordt gemeten hoeveel voeding er nog aanwezig is en wat de kwaliteit is van de mest.

Deze nieuwe technologieën leveren een berg aan relevante data op. Maar waar de sector soms een paar jaar voorop lijkt te lopen als het gaat om het omarmen van nieuwe technologische mogelijkheden, laat de sector kansen liggen als het gaat om het verkrijgen van nieuwe inzichten uit deze data. Agrarische bedrijven beschikken dan ook over veel waardevolle informatie, waar nog erg weinig mee wordt gedaan.

Voer en mest

Soms zit dat al in het combineren van bestaande databases. Denk bijvoorbeeld weer aan het meten van voerhoeveelheden en de mestkwaliteit in stallen. Het is vrij eenvoudig om deze twee variabelen aan elkaar te koppelen en te onderzoeken of er te veel of misschien wel te weinig voeding wordt gegeven.

Ook worden landbouwbedrijven steeds vaker gevraagd om informatie aan te leveren over de herkomst en kwaliteit van voedingsproducten. Het verstrekken van die informatie (denk aan het Beter Leven-keurmerk) is een steeds complexer en tijdrovender proces.

Hoewel de benodigde data altijd wel ergens in de organisatie aanwezig zijn, kan het een hele kluif zijn om deze informatie efficiënt inzichtelijk en beschikbaar te maken.

Koudwatervrees

Ondanks dat bedrijven wel kansen zien, is er sprake van een soort koudwatervrees om daadwerkelijk data in te zetten. Dat is ergens ook wel begrijpelijk, omdat nog niet zo lang geleden data-analyses duur en complex waren.

Daar komt nog bij dat agrarische bedrijven wel vaak eigenaar zijn van data (over dieren en producten), maar het andere partijen zijn die deze data benutten. Duidelijkheid over eigendom en de waarde van data is dan ook belangrijk om de inzet hiervan mogelijk te maken.

Landbouwbedrijven zijn zich soms nog te weinig bewust van het feit dat ze de data die met deze technologieën worden gegenereerd, voor eigen doeleinden kunnen gebruiken.

Eenvoudige tools

Het is daarnaast nog te weinig bekend in de landbouwsector dat er steeds meer krachtige, eenvoudige en gratis tools bestaan die snel nieuwe inzichten kunnen geven. Met een tool als Power BI kun je in relatief korte tijd de waarde van data aantonen.

Landbouwbedrijven moeten beseffen dat ze op kleine schaal kunnen beginnen. Start met een klein project, want dan is eerder duidelijk of het gebruik van tools leidt tot resultaten. Zo kun je snel bijsturen en voorkom je hoge kosten.

Kortom: nu de sector grote stappen zet op het gebied van digitalisering, wordt het tijd om de volgende stap te zetten. Er zijn geen reden meer om toe te geven aam koudwatervrees.

Henk Brands Business Unit Manager Agriculture, Food & Retail bij Info Support

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer