Grotere+impact+biologisch+voedsel+op+klimaat
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Grotere impact biologisch voedsel op klimaat

Biologisch voedsel heeft een grotere klimaatimpact dan gangbaar geproduceerde gewassen. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse technische universiteit Chalmers dat gepubliceerd is in het toonaangevende onderzoeksmagazine Nature.

De grotere CO2-uitstoot bij biologische gewassen wordt vooral veroorzaakt doordat er voor biologische productie meer grond nodig is. De productie per hectare ligt lager doordat er in de biologische landbouw geen kunstmest wordt gebruikt. Volgens onderzoeker Stefan Wirsenius leidt het grotere landgebruik bij biologisch daardoor wereldwijd tot meer ontbossing wat de CO2-uitstoot versterkt.

'Onze studie laat zien dat de productie van biologische erwten in Zweden een ongeveer 50 procent grotere impact heeft op het klimaat dan erwten die gangbaar worden verbouwd. Bij biologisch wintertarwe is de klimaatimpact nog hoger, zelfs 70 procent meer dan bij gangbare wintertarwe.'

Landgebruik

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers de klimaatimpact van biologische gewassen hebben onderzocht. Nieuw aan de Zweedse studie is dat daarin voor het eerst het effect van landgebruik is meegenomen. De Zweedse onderzoekers hebben zich beperkt tot gewassen, maar trekken de hogere klimaatimpact wel door naar biologische vlees- en zuivelproducten. Omdat die dieren worden gevoed met biologische gewassen.

Ondanks de uitkomsten van het onderzoeken zijn niet alle biologische keuzes die consumenten maken slechter voor het klimaat, benadrukt Wirsenius. 'Het eten van biologische bonen of biologische kip is nog altijd beter dan het eten van gangbaar varkensvlees.'

Dierenwelzijn

Wirsenius raadt dan ook niet aan om te stoppen met het eten van biologische voeding. 'Biologisch voedsel heeft verschillende voordelen ten opzichte van gangbaar voedsel. Zo is het bijvoorbeeld beter voor het dierenwelzijn. Maar als je kijkt naar de klimaatimpact laat onze studie zien dat biologisch voedsel over het algemeen een veel slechter alternatief is.'

De onderzoeker noemt de nieuwe inzichten belangrijk, omdat er in Zweden politici zijn die biologische productie in het land willen vergroten. 'Dat zou betekenen dat de klimaatimpact van de Zweedse landbouw enorm zal toenemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer