Risicoanalyse staartbijten klaar

De on farm-risicobeoordeling om te kunnen stoppen met het couperen van varkensstaarten is klaar. Dit najaar komt die beschikbaar. De vijftien deelnemers aan het praktijknetwerk Staarten hadden de primeur.

Risicoanalyse+staartbijten+klaar
© Twan Wiermans

Staarten couperen is officieel al sinds 2003 verboden in de EU. In 2016 heeft de Europese Commissie het naleven daarvan hogere prioriteit gegeven. De Europese Unie vraagt nu van lidstaten dat zij actief toewerken naar een stop op het couperen van varkensstaarten.

Belangrijkste kritiek op het plan van aanpak dat de werkgroep 'Lange Staarten' onder auspiciën van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) daarvoor indiende, geldt het ontbreken van een risicoanalyse op bedrijfsniveau. Daarin wordt nu voorzien met de on farm-beoordeling. Die is ontwikkeld met onderzoekscentrum VIC Sterksel op basis van kennis die de afgelopen jaren is opgedaan met het langer houden van staarten. De analyse is uitgevoerd bij de vijftien deelnemers aan het praktijknetwerk Staarten.

Structureel beter dierenwelzijn

De netwerkdeelnemers gaan de komende tijd, ieder in eigen tempo en op eigen schaal, stoppen met couperen. 'Het hogere doel van het stoppen is een structureel beter dierenwelzijn en mogelijk betere diergezondheid', zegt Mark Vossen, portefeuillehouder dierenwelzijn bij de POV.

'Elk bedrijf is uniek, maar ook elk hok. De spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen waardoor staartbijten begint, is nooit dezelfde. Dat maakt het houden van varkens met intacte staarten enorm complex.'

• Lees ook: Staartcouperen tast integriteit big aan

Triggers

'Varkenshouden met intacte staarten lukt alleen als een varkenshouder het aantal uitbraken van staartbijten kan beperken en problemen binnen enkele dagen kan oplossen', zegt Vossen. De risicoanalyse geeft op bedrijfsniveau inzicht in de kritische factoren.

Daarnaast moeten de ervaringen van de drie netwerken die dit voorjaar zijn gestart helpen om te kunnen stoppen. Een netwerk richt zich op het fokken van opfokzeugen met lange staarten. In een tweede netwerk zijn vermeerderings- en vleesvarkensbedrijven aan de slag met het reduceren van bijtgedrag bij zowel gecoupeerde als ongecoupeerde staarten.

Het derde netwerk bestaat uit experts van verschillende disciplines, zoals voeding, welzijn en huisvesting. Deze groep geeft ad hoc ondersteuning aan individuele bedrijven of aan een groep varkenshouders die bijvoorbeeld produceren voor een marktconcept.
In 26 van de 28 EU-lidstaten worden varkensstaarten gecoupeerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer