Risicoanalyse 'stoppen met couperen' dit najaar beschikbaar

De risicobeoordeling of op bedrijfsniveau kan worden gestopt met couperen van staarten komt dit najaar beschikbaar voor de varkenshouderij. De vijftien deelnemers aan het praktijknetwerk hebben de primeur.

Risicoanalyse+%27stoppen+met+couperen%27+dit+najaar+beschikbaar
© Twan Wiermans

De Europese Unie vraagt lidstaten via wetgeving toe te werken naar een stop op het couperen van varkensstaarten. In het voorjaar van 2018 is in Nederland onder auspiciën van de POV een netwerk opgestart van 15 zeugenhouders die gaan experimenteren met het stoppen met couperen.

Sinds januari 2003 is in de Europese Unie het couperen van staarten bij varkens verboden, of varkenshouders moeten een attest van de dierenarts hebben dat het niet mogelijk is om van deze ingreep af te zien. In 2016 heeft de Europese Commissie het naleven van het verbod op couperen geprioriteerd.

Plan van aanpak

Begin 2018 hebben alle 28 lidstaten een plan van aanpak moeten indienen, met daarin beschreven hoe zij denken te kunnen gaan voldoen aan het verbod op couperen. In 2017 en begin 2018 zijn ook audits in Nederland, Spanje, Denemarken, Italië en Duitsland.

De audit in Nederland vond plaats in mei 2017. De belangrijkste opmerking voor de primaire sector was het ontbreken van een risicobeoordeling op bedrijfsniveau, op basis waarvan kan worden bepaald of de leefomstandigheden van de dieren dusdanig zijn, dat de varkenshouder kan stoppen met couperen.

Eigen tempo

Op basis van opgedane kennis heeft de stuurgroep 'Staarten' nu samen met VIC Sterksel, een risicoanalyse ontwikkeld. Deze is inmiddels uitgevoerd bij de deelnemers aan het praktijknetwerk lange staarten. De netwerkdeelnemers gaan de komende tijd, ieder in eigen tempo en op eigen schaal, stoppen met couperen.

In het najaar komt de risicobeoordeling beschikbaar voor de gehele sector. De checklist draagt bij aan inzicht op bedrijfsniveau op kritische factoren. ; Het is daarmee een waardevol instrument om bedrijfsprestaties in het algemeen te verbeteren', geeft stuurgroep 'Staarten' aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer