Intacte staart door goede vertering

Er komt druk op het houden van varkens met lange staarten. Varkenshouder Martin van der Peut uit Marknesse heeft daar vier jaar ervaring mee. Een optimale vertering blijkt een belangrijke succesfactor.

Intacte+staart+door+goede+vertering
© Twan Wiermans

Van de Peut is een van de tien deelnemers aan Tönnies Long Tailproject dat slachtvarkens met een krulstaart levert aan Zweden. Hij kan inmiddels putten uit een schat aan ervaring door zijn varkens goed te observeren.

Zijn advies is bij bijtgedrag geen dieren uit de groep te halen, maar er zelf tussen te gaan zitten en te kijken. 'Doe je dat lang genoeg, dan laten de varkens vanzelf zien waar het aan schort', zei de ondernemer donderdag op een bijeenkomst van De Oosthof Dierenartsen in Markelo.

Onbehagen

Van de Peut voert bijtgedrag terug op onbehagen en dat is meestal terug te voeren op voeding. Wie succesvol varkens met lange staarten wil houden, ontkomt niet aan voer met een vaste samenstelling.

Daarnaast hamert de varkenshouder op het belang van grondstofherkenning. 'Zorg voor dezelfde grondstoffen in voeders die elkaar opvolgen. Dat zorgt voor rust in de vertering en daarmee voorkom je een groeidip.'

Eiwit

Andere zaken die 'het verschil' maken zijn volgens Van der Peut het voeren van voldoende eiwit/aminozuren, ook aan eind van de mestperiode. Zit het in een voer niet goed met de verhouding tussen eiwit en koolhydraten, dan zet een varken die laatste om in vet en daarbij komt veel energie vrij. 'Het dier gaat buiten zijn comfortzone en ook dat geeft onrust.'

Onrust door een niet optimale vertering ontstaat ook wanneer de voederconversie gunstiger wordt, maar het aandeel mineralen en de calcium-fosforverhouding daarop niet worden aangepast. Er ontstaat dan een tekort. Of wanneer verse granen aan het rantsoen worden toegevoegd, die na de oogst vier tot zes weken moeten besterven. 'Vaak zie je te veel zetmeel/suikers ten opzichte van het eiwit.'

Ruwe celstof

Te veel ruwe celstof noemt de ondernemer ook een aanjager voor onrust. Ruwe celstof zorgt er namelijk voor dat een varken meer water opneemt. 'En daar is de vertering niet op ingesteld, met onrust als gevolg.' Voor een optimale vertering en groei moet een varken altijd eiwit (voer) tot zijn beschikking hebben.

Varkens met intacte staarten houden kan, geeft Van de Peut aan. Maar het vraagt veel van de ondernemer: veel tijd en voeraanpassing waarmee al gauw 10 tot 15 euro per varken is gemoeid. De aanwezigen adviseerde hij ervaring op te doen met lange staarten. De verwachting is namelijk dat de EU dit over een jaar of tien toch verplicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer