Nederlandse uien te duur voor Azië

Nog nooit hebben ze bij Waterman Onions in Emmeloord zulke extreme omstandigheden meegemaakt. Door de droge zomer zijn de prijzen van uien omhoog geschoten. ‘De handel is wel even wat anders dit jaar’, merkt Wim Waterman op. ‘Er zijn minder uien beschikbaar en daardoor is de prijs behoorlijk gestegen.’

Het bedrijf koopt uien van telers in binnen- en buitenland en levert deze wereldwijd aan klanten. Door de hoge prijzen vallen ook landen af. ‘Normaal gesproken leveren we heel veel in Azië, maar daar zijn we dit jaar te duur. Die kiezen nu voor de Chinese ui. Normaal gaan er 40 tot 50 containers per week naar toe en dit jaar 4 of 5.’ De West-Afrikaanse markt wordt wel beleverd.

De verwachting is dat in maart de Nederlandse uien op zijn, daarom zoekt Waterman naar andere teeltgebieden waar de uien vandaan komen. ‘De grote uien komen al uit China, want die hebben we te weinig in Nederland. Zuid-Afrika is de volgende leverancier van importuien dan volgen Nieuw-Zeeland en Argentinië.’

Waterman verwacht dat de afnemers die zijn afgehaakt volgend jaar gewoon weer terug komen. ‘Die komen zeker terug, want wij in Nederland zijn heel goed in logistiek. Ze kunnen nergens zo goed en snel een kwaliteitsui uitleveren dan wij in Nederland. Zonder de Rotterdamse haven stonden we hier ook niet.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer