TV%3A+toomgrootte+opnieuw+ter+discussie
Achtergrond
© De Snuitgeverij

TV: toomgrootte opnieuw ter discussie

Als het aan Varkens in Nood ligt, wordt de toomgrootte vanwege de biggensterfte begrensd. POV-voorzitter Linda Janssen vindt dat een te makkelijke conclusie. In de studio van Nieuwe Oogst TV vertelt ze waarom.

Frederieke Schouten van de dierenwelzijnsorganisatie baarde dinsdag in televisieprogramma Nieuwsuur en radioprogramma Dit is de Dag haar zorgen over de toomgrootte. Aanleiding is het feit dat alle inspanningen van de varkenshouderij ten spijt nog niet leidden tot een afname van het aantal dood of te zwak geboren biggen.

• Lees ook: Varkens in Nood stelt toomgrootte opnieuw ter discussie

Biggensterfte kreeg in 2009 veel maatschappelijke aandacht. De varkenssector verenigde daarna toen alle ketenpartijen in stuurgroep Bigvitaliteit die een plan van aanpak opstelde. Dat moest ervoor zorgen dat meer biggen in leven bleven. De gemiddelde biggensterfte van toen, 12,8 procent (2008), moest in tien jaar tijd met 15 tot 20 procent worden verlaagd. In 2017 lag het sterftecijfer op 13,3 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer