TV: toomgrootte opnieuw ter discussie

Als het aan Varkens in Nood ligt, wordt de toomgrootte vanwege de biggensterfte begrensd. POV-voorzitter Linda Janssen vindt dat een te makkelijke conclusie. In de studio van Nieuwe Oogst TV vertelt ze waarom.

Frederieke Schouten van de dierenwelzijnsorganisatie baarde dinsdag in televisieprogramma Nieuwsuur en radioprogramma Dit is de Dag haar zorgen over de toomgrootte. Aanleiding is het feit dat alle inspanningen van de varkenshouderij ten spijt nog niet leidden tot een afname van het aantal dood of te zwak geboren biggen.

• Lees ook: Varkens in Nood stelt toomgrootte opnieuw ter discussie

Biggensterfte kreeg in 2009 veel maatschappelijke aandacht. De varkenssector verenigde daarna toen alle ketenpartijen in stuurgroep Bigvitaliteit die een plan van aanpak opstelde. Dat moest ervoor zorgen dat meer biggen in leven bleven. De gemiddelde biggensterfte van toen, 12,8 procent (2008), moest in tien jaar tijd met 15 tot 20 procent worden verlaagd. In 2017 lag het sterftecijfer op 13,3 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer