LTO+wijst+boer+en+tuinder+op+doorberekening+btw%2Dverhoging
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO wijst boer en tuinder op doorberekening btw-verhoging

Boeren en tuinders moeten de recente btw-verhoging op levensmiddelen niet vergeten door te berekenen aan hun afnemer. Doen ze dat niet, dan zijn ze een dief van hun eigen portemonnee, stelt LTO Nederland.

Het lage btw-tarief is per 1 januari verhoogd van 6 naar 9 procent. Bij de regionale organisaties zijn diverse vragen gesteld over de verwerking van het nieuwe tarief in de transacties die van oudsher inclusief btw worden afgehandeld.

Zo worden bij de verkoop van kalveren in de melkveehouderij door handelaren prijzen inclusief btw gehanteerd. Dit was makkelijker voor veehouders die gebruik maakten van de Landbouwregeling, waarbij geen btw hoeft te worden verrekend. Deze regeling is echter afgeschaft. Dat betekent dat alle ondernemers btw-plichtig zijn.

Afdragen

Het probleem doet zich voor dat voor sommige afspraken nog steeds de vaste prijs wordt gehanteerd van voor 1 januari. Dat betekent dat de veehouder een paar procent minder aan de transactie overhoudt. Er moet immers wel 9 procent btw over deze prijs worden afgedragen in plaats van 6 procent. Dit geldt ook bij acties waarbij boeren bijvoorbeeld hooi aan particulieren verkopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer