Gedeputeerde positief over boereninzet waterdoelen

Overijssels gedeputeerde Bert Boerman (ChristenUnie) is positief gestemd over de waterdoelen in de provincie. Vooral vanuit de agrarische sector is in 2018 de inzet flink vergroot.

Gedeputeerde+positief+over+boereninzet+waterdoelen
© DIRK HOL

Dat zei hij woensdag tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten over het waterbeleid. Wel maakt hij zich zorgen over de gevolgen van de droogte van 2018. In april wordt duidelijk wat daarvan de gevolgen zijn voor het komende jaar.

Boerman roemt de inzet van boeren in project Boeren voor Drinkwater. Daarin werken boeren, loonwerkers en adviseurs aan het verminderen van uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de gedeputeerde laten metingen zien dat er minder nitraatconcentratie in het grondwater is te vinden en dat tegelijkertijd het bedrijfsresultaat op bedrijven door meer efficiency verbetert. Dit project wordt zowel binnen als buiten de provincie verder uitgerold.

Kaderrichtlijn water

Luuk Folkerts van de Partij voor de Dieren wees de gedeputeerde erop dat de Europese Commissie verwacht dat slechts 15 procent van het water in 2027 aan de waterkwaliteitsdoelen gaat voldoen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Boerman geeft aan dat hierover gesproken wordt met de Europese Commissie.

'Alleen als wateren een volledige score behalen van 100 procent, tellen ze mee. Maar sommige wateren halen maar 90 procent door historische belasting of andere factoren die je niet kunt beïnvloeden. Wij nemen alle maatregelen die zijn afgesproken. Dan zou je dus de doelen moeten behalen. In de praktijk is dat niet het geval, doordat bepaalde vissoorten niet terugkeren of vanwege een lange historische belasting. Bij nitraat bijvoorbeeld kan het dertig tot veertig jaar duren voordat het weg is.'

Redelijk optimistisch

Het gaat er volgens de gedeputeerde om dat al het mogelijke wordt gedaan. Daarover is hij positief. 'In Overijssel zijn veel waterlichamen nu op orde of in de positie om in 2027 gerealiseerd te zijn.' Die opgave kost in zijn ogen veel energie bij de waterschappen en provincie. 'Het is een grote opgave om het 100 procent voor elkaar te krijgen. Ik ben redelijk optimistisch over hoe dat in Overijssel gaat. Agrariërs doen in grote mate wat we hebben afgesproken.'

Het aantal incidenten wordt steeds minder. Project Boeren voor Drinkwater is daar het bewijs van, verzekert Boerman. 'LTO Noord is de grote voortrekker om dat ook onder hun mensen verder te brengen. Ze steken daar veel tijd, kennis en energie in om die doelen te realiseren. Het landelijk beleid voor kringlooplandbouw ondersteunt deze ontwikkeling.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer