Desiree+en+Russet+Burbank+meest+zouttolerant
Nieuws
© Han Reindsen

Desiree en Russet Burbank meest zouttolerant

Rinse Jaarsma onderzocht voor zijn promotieonderzoek hoe aardappelen in fysiologische zin omgaan met zout. De rassen Desiree en Russet Burbank bleken het meest zouttolerant.

Jaarsma onderzocht de invloed van zout op zes aardappelrassen: Russet Burbank, Mona Lisa, Mozart, Mondial, Desiree, en Bintje. Hij heeft hiervoor de zes aardappelrassen met verschillende zoutniveaus behandeld.

De rassen Desiree en Russet Burbank vertoonden geen verouderingsreactie op de zoutbehandeling en zijn daarmee meer zouttolerant. Jaarsma hoopt woensdag 9 januari aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn onderzoek te promoveren. Tot nu toe was er weinig bekend over hoe commerciële aardappelen omgaan met deze hoge zoutconcentraties.

Wereldbevolking

Door de explosief groeiende wereldbevolking zal de beschikbaarheid van zoetwater afnemen en tegelijkertijd het oppervlak aan geïrrigeerde landbouwgrond toenemen in een poging om de wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien. Er zullen in de toekomst dus meer droogte- en zouttolerante landbouwgewassen nodig zijn.

Wereldwijd wordt een derde van de landbouwgrond geïrrigeerd om de productiviteit te verhogen en ongeveer 20 procent is daardoor vervuild met verhoogde zoutconcentraties. Hierdoor is verzilting de meest ernstige abiotische stress voor de landbouw. De aardappel is een belangrijk voedselgewas en de productie van aardappelen neemt sterk af, wanneer de zoutconcentratie in landbouwgrond te hoog is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer