Zouttolerante gerst kwestie van tijd

In Wageningen heeft een Vietnamese student voor promotie-onderzoek vastgesteld welk deel van het chromosoom van gerst verantwoordelijk is voor de zouttolerantie.

Zouttolerante+gerst+kwestie+van+tijd
© Nieuwe Oogst

Met deze informatie is het voor veredelaars van gerst eenvoudiger om rassen te ontwikkelen die minder gevoelig zijn voor hoge zoutconcentraties en beter bestand tegen stress vanwege een verzilte voedingsbodem.

De Vietnamese onderzoeker Nguyen Viet Long heeft op de chromosomen van gerst 2 gebieden gevonden met genen die de zouttolerantie beïnvloeden. Hij hoopt op 2 november hierop te promoveren aan Wageningen UR.

Teelt op zoute bodems

Internationaal is er veel belangstelling voor zouttolerantie in diverse gewassen. Nguyen verwacht dat het nog een jaar of 5 duurt voordat er gerstrassen op de markt komen die geschikt zijn voor teelt op zoute bodems.

Nguyen onderzocht verschillende gersttypes op de locatie van hun belangrijkste erfelijke eigenschappen. Ook bestudeerde hij de groei van gerstplanten onder zoute omstandigheden.

Genen lokaliseren

De onderzoeker koppelde uiteindelijk zijn waarnemingen aan DNA-analyses en kon op basis daarvan de genen voor zouttolerantie lokaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer