Waddenfonds+steunt+project+zilte+aardappel
© Nieuwe Oogst / Jorg

Waddenfonds steunt project zilte aardappel

Aan project Zilte Aardappelketen kent het Waddenfonds een subsidie toe van 857.611 euro. De totale projectkosten bedragen 2.144.027 euro.

Doel van het project is inspelen op de verziltingsproblematiek van de akkerbouw in het Waddengebied. Prioriteit is aantonen dat in de praktijk aardappelen onder zilte omstandigheden kunnen worden geteeld.

De vraag daarbij is in hoeverre de gangbare teeltmethode moet worden aangepast op de zilte omstandigheden. Onder meer Ziltproefbedrijf Texel heeft de afgelopen twee jaar al onderzoek uitgevoerd naar de teelt van zilte aardappelen.

Toets acht rassen

Binnen het project worden acht aardappelrassen in drie teeltseizoenen getoetst op zouttolerantie. Ook worden de inhoudsstoffen vastgelegd na teelt onder zilte omstandigheden.

De eerste testfase voor de teelt van de rassen vindt plaats op Texel. Daarna is sprake van opschaling van de test van 2,5 naar 15 hectare ook op percelen in de drie waddenprovincies. Aansluitend richt het project zich ook op de vermarkting van de zilte aardappel.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer