Omzetten+landbouwgrond+naar+landgoed+interessant
Nieuws
© Landschap Overijssel

Omzetten landbouwgrond naar landgoed interessant

Het omzetten van landbouwgrond naar een landgoed kan financieel interessant zijn, met name voor stoppende ondernemers. 'Maar eenvoudig is het niet', zegt zegt Wim Stigter, makelaar en taxateur bij DLV Advies.

Lange procedures, hoge kosten en financiële risico’s verkleinen het animo om landbouwgrond om te zetten naar een landgoed. 'In veel gevallen is er geen goede balans tussen kosten en opbrengsten', aldus Stigter. 'Daar komt bij dat ondernemers soms met de belastingdienst moeten afrekenen over de waardestijging van de potentiële bouwkavel.'

'Het is daarom verstandig de ondergrond van de potentiële bouwkavel al in een vroeg stadium privé te zetten.'

Kinderen

Veehouders en akkerbouwers die hun bedrijf beëindigen kunnen door de vorming van een landgoed het vermogen fiscaal gunstig doorschuiven naar de kinderen. De basis hiervoor ligt in de Natuurschoonwet 1928.

Provincies hebben daar bovenop vaak een eigen landgoederenregeling met aanvullende eisen. Boeren die kiezen voor de aanleg van een landgoed, hebben vaak grond in of tegen een bestaand natuurgebied zoals Natuurnetwerk of Natura 2000. Een landgoedplan is volgens Stigter vooral interessant in regio’s met een lage prijs voor de landbouwgrond.

Fiscaal

De voordelen van aanleg van een landgoed zijn, voor een stoppende ondernemer met grond in eigendom, vooral fiscaal van aard. Zo is er over de grond vrijstelling van erf- en schenkbelasting, vermogensrendementsheffing en overdrachtsbelasting.

Ook kan er een mogelijkheid zijn om een of meer landhuizen te ontwikkelen. Een bijkomend voordeel is dat de grond in de familie blijft. De nadelen zitten vooral in de waardevermindering van de grond en de instandhoudingseis van 25 jaar. Bovendien is de procedure kostbaar en langdurig.

Compensatie

Of vorming van een landgoed voor de lange termijn financieel interessant is, hangt van veel omstandigheden af. Voorwaarden en mogelijkheden blijken sterk per provincie te verschillen.

In de provincie Noord-Brabant is via het Groen Ontwikkelingsfonds Brabant gedeeltelijke compensatie van de waardevermindering van de grond mogelijk, mits de grond in het Natuurnetwerk ligt.

Woningen

Landgoedontwikkeling door agrarische ondernemers is ook afhankelijk van de woningmarkt. Veel projecten sneuvelen al in de verkenningsfase. De hoge kosten en zicht op jarenlange procedures schrikken agrarische ondernemers af.

Daar kwam de crisis in 2008 bovenop. Daardoor zakte de vastgoedmarkt in en werd het moeilijk om bouwkavels te verkopen. De vraag naar grote woningen en kavels bleek in veel gevallen tegen te vallen. En met de Ruimte voor ruimte-regeling was er een alternatief om op het platteland te bouwen. Dat de vastgoedmarkt nu gunstiger is, heeft maar een beperkt effect.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer