%27Boeren+zonder+natuur+kan+niet+meer+in+Nederland%27
Nieuws
© Koen van Wijk

'Boeren zonder natuur kan niet meer in Nederland'

Volgens adviseur Bart Krol van bureau Commoneye is boeren zonder natuur in de toekomst niet meer mogelijk. Hij deed die uitspraak tijdens de conferentie 'Landschap in de transities' in Bodegraven.

'Ik weet dat het door dit soort ontwikkelingen af en toe schuurt aan de Landschapstafels in Zuid-Holland', zei voormalig landbouwgedeputeerde Krol van provincie Utrecht. 'In dit langzaam wegzakkende land, kun je als landbouw geen topproductie meer volhouden, zonder aanpassingen. De landbouw in de huidige vorm moet een pas op de plaats maken.'Extensivering is zo'n aanpassing.'

De door provincie Zuid-Holland georganiseerde conferentie was bedoeld voor gebiedspartijen die werkzaam zijn in het groen en te maken hebben met transities als verduurzaming en klimaatverandering. Veel van hen zijn betrokken bij regionale Landschapstafels.

Samenwerking

'Voorheen draaide het op het platteland voornamelijk om samenwerking op het gebied van landbouw en natuur', gaf Krol aan. 'Nu komen daar een aantal opgaven bij: de energietransitie, verduurzaming van woningbouw, extensivering van de landbouw en op 1 miljoen nieuwe woningen in Nederland.'

Dat vraagt om een integrale ruimtelijke benadering, volgens Krol. 'De enige route is dat de samenleving alle opgaven die het landschap aangaan gezamenlijk en integraal zelf oplost. Daar ontkomen we niet meer aan. De overheid zal dit niet meer van bovenaf doen.'

Landschapstafels

'Zonder decentrale samenwerking - onder meer in de Landschapstafels - komen we er niet meer uit', stelt Krol. 'Dat vraagt wel veel meer dan wat de overheid nu doet ten aanzien van het landschap, ook van de provincie zelf.'

In dit langzaam wegzakkende land kun je als landbouw geen topproductie meer volhouden

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer