Tol isoleert 'eiland' Zeeuws-Vlaanderen

De drie ZLTO-afdelingen in Zeeuws-Vlaanderen willen dat de politiek iets doet aan de hoge tolkosten voor transportbedrijven. Het kost een agrarische ondernemer in Zeeuws-Vlaanderen gemiddeld 10.000 euro per jaar extra aan aan- en afvoerkosten.

Tol+isoleert+%27eiland%27+Zeeuws%2DVlaanderen
© Anton Dingemanse

ZLTO Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen, Hulst en Terneuzen slaan de handen ineen om samen deze noodklok te laten luiden. Sinds de invoering van de kilometerheffing voor vrachtverkeer in België, op 1 april 2016, is Zeeuws-Vlaanderen niet meer binnen te komen zonder het betalen van tol.

De Westerscheldetunnel brengt al ruim vijftien jaar hoge kosten voor de transporteurs met zich mee. Een enkele rit kost voor een vrachtwagen 25 euro. Regelmatige gebruikers van de tunnel kunnen gebruikmaken van een t-tag, een soort abonnement. Abonnees die vaker dan 150 keer per jaar met hun t-tag door de Westerscheldetunnel rijden, krijgen een veelgebruikerskorting.

Tol tot 2033

De tolperiode voor de in 2003 geopende Westerscheldetunnel is vastgesteld op dertig jaar, dus tot 2033. Omdat het verkeersaanbod door de tunnel sterk groeit, kan deze termijn mogelijk verkort worden. Die beslissing is aan de provincie als enig aandeelhouder.

ZLTO berekent dat een gemiddelde boer in Zeeuws-Vlaanderen ruim 10.000 euro tunnelkosten per jaar kwijt is aan de af- en aanvoer van zijn producten. Voor sommige bedrijven lopen deze kosten op tot meer dan 30.000 euro.

'Zeeuws-Vlaanderen is de enige regio in Nederland waar vrachtverkeer niet ontkomt aan het betalen van tol als ze er moeten zijn', verduidelijkt Bert de Bruijckere namens de drie ZLTO-afdelingen. 'We willen dit aankaarten in aanloop naar de Statenverkiezingen in maart. Maar het is hier in deze regio natuurlijk al jaren een ding.'

Oneerlijke concurrentie

Volgens De Bruijckere is er door de tolheffing sprake van oneerlijke concurrentie. 'Er zijn duidelijke marktverschillen waarneembaar tussen Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Een boer op Walcheren ontvangt duidelijk meer voor zijn stro, uien of mestafname.’

‘Voor transporteurs zijn de tolkosten een duidelijke belemmering. De op Walcheren gevestigde uiensorteerders rijden prijstechnisch net zo makkelijk naar de Flevopolder als naar Zeeuws-Vlaanderen', schetst De Bruijckere.

De drie ZLTO-afdelingen roepen gezamenlijk de politieke partijen in provincie Zeeland op om afschaffing van de tol op hun agenda's te zetten. De Bruijckere: 'We willen de tunnel zo spoedig mogelijk tolvrij hebben. Vanuit de provincie moet er druk gezet worden op de landelijke fracties.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer