%27Voorzitterschap+ZAJK+betekent+mooie+uitdaging%27
Interview
© Anton Dingemanse

'Voorzitterschap ZAJK betekent mooie uitdaging'

Matthijs Bartels is de kersverse voorzitter van het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK). Hij wil de koers van de Zeeuwse jonge boeren en tuinders niet radicaal wijzigen.

Even wat feiten en cijfers van de nieuwe ZAJK-voorzitter: wie bent u?

'Ik ben 25 jaar en woon in Kerkwerve, op Schouwen-Duiveland. Ik kom oorspronkelijk uit Daarle in Overijssel en ben opgegroeid op het melkveebedrijf van mijn ouders. Ik heb aan de agrarische hogeschool in Dronten de opleiding melkveehouderij gevolgd.'

Ik wil graag mijn leiderschapskwaliteiten ontwikkelen

Matthijs Bartels, voorzitter ZAJK

Hoe komt u in Zeeland terecht?

'Mijn schoonfamilie komt hiervandaan. Ik ben hiernaartoe verhuisd en werk bij de agrarische bedrijfsverzorging Zeeland, voornamelijk in de melkveehouderij.'

Een melkveehouder uit Overijssel in de Zeeuwse akkerbouwwereld. Voelt u zich al thuis?

'Ik weet natuurlijk wel wat van de akkerbouwsector af door mijn agrarische opleiding en ik werk nu ook bij akkerbouwbedrijven, als er bij de rundveehouderij wat minder aanbod is. Ruim een jaar geleden ben ik bestuurder geworden bij ZAJK, juist om mijn netwerk hier te vergroten en meer mensen uit de agrarische sector te leren kennen.'

En nu bent u al voorzitter van ZAJK. Waarom besloot u het stokje over te nemen van René Bal?

'Voor mezelf betekent het voorzitterschap een mooie uitdaging. Ik wil graag mijn leiderschapskwaliteiten ontwikkelen. Daar kan ik nog in groeien. Als voorzitter bouw je nog meer contacten op. Dat vind ik een groot pluspunt.'

Een nieuwe voorzitter aan het roer betekent ook een nieuwe koers?

'Nee hoor, we gaan grotendeels gewoon door op de al ingeslagen weg. Voor de continuïteit en het volgen van je visie is het voor ZAJK belangrijk dat we niet om de paar jaar een andere koers gaan varen. Hooguit verschuiven er wat accenten omdat er een ander persoon zit.'

Wat zijn de belangrijkste ankerpunten van ZAJK?

'Natuurlijk het proces van bedrijfsovernames zo soepel mogelijk proberen te laten verlopen. Wie bieden daarvoor cursussen aan. Dat helpt de deelnemers om voor zichzelf concreet op een rijtje te zetten wat ze willen en wat daarvoor nodig is. Daarnaast krijgen ze handvatten als het gaat om de financiële vraagstukken en het opstellen van een bedrijfsplan.'

Zijn er nog meer agendapunten?

'Bodemvruchtbaarheid en het behoud daarvan is voor ons belangrijk. Ook de infrastructuur voor landbouwverkeer is in Zeeland een aandachtspunt. Er zijn geen urgente politieke kwesties. Gelukkig niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer